U Galeriji „Tera“ izložba o odnosu ljudi prema životinjama

Jedna od mnogih priča u nestajanju motiv je izložbe Nemanje Milenkovića otvorene u Galeriji „Tera“. Mladi umetnik  kaže da je izložba nastavak istraživanja o odnosu ljudi  prema životinjama u savremenoj praksi lova koje je prvi put prikazano u aprilu u Beogradu.

-Gornje Podunavlje, odakle potičem interesantno je zbog velikog broja životinjskih vrsti od kojih su mnoge zaštićene i pod zaštitom UNESKA. Velika je svetska turistička atrakcija koja privlači lovce. U mojoj porodici većina članova su lovci hobisti i ja sa potpuno drugačijim etičkim stavom, to promišljanje bilo mi je zanimljivo. Postavljam pitanje da li je eksploatacija životinja zaista potrebna na takav način i  najsrećniji sam kad posetioci sa moje izložbe odu zapitani i promišljajući o onome što se konstano dešava oko njih – rekao je Milenković.

Slikar po vokaciji, koristi sve tehnike u svom radu. Osnova mu je crtež i akvarel, što se može videti na izložbi  prikazanoj u četiri scene. Svaka scena ima specifičan narativ koji zajedno daju uvid u jednu od mnogih priča o nestajanju.

-Najvažnije je promisliti o tome šta se događa u današnjem svetu. Da li je nešto što je ranije bilo nužno da bismo imali hranu danas potrebno? Potrebno je da se okrenemo zaštiti i čuvanju, naročito vrsta koje svakodnevno nestaju – kazao je 27-godišnji umetnik iz Novog Sada.

Nemanja Milenković, zaposlen kao asitetnt na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, dodaje i da studentima ukazuje na značaj „Tere“, ne samo u Srbiji, već u svetu. Izložba je otvorena do 22. novembra.

TVOJ BRZI INFO: Novo na Kikindskom portalu (Video)

Pogledajte pregled nedeljnih dešavanja u Kikindi- TVOJ BRZI INFO sa Aleksandrom Stankić. Pratite nas na...

(VIDEO) Bačkogradištani pobednici „3h3 fudbal finala Srbije”

Sastav iz Bačkog Gradišta pobednik je „3x3 fudbal finala Srbije” koje je danas održano u...

Don`t copy text!