Zlatna varjača kulinara Radovana Subina obišla svet

Radovan Subin, kulinar i kuvarski sudija predstavio je svoju knjigu „Zlatnom varjačom po svetu“. Naš sugrađanin rado je viđen gost na gastronomskim manifestacijama kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu bilo da je u ulozi onoga ko priprema ili onoga ko ocenjuje hranu. Knjiga sadrži 20 recepata, 10 anegdota i čak 60 fotografija.

-Knjigom obeležavam dve decenije rada u kulinarstvu. Oni koji je budu čitali moći će više da saznaju o mojim počecima. Nužda me je naterala da se bavim gastronomijom jer mi je nakon problema sa srcem doktor savetovao da promenim način života, da bude mirniji i evo me dokle sam dogurao – kaže Subin.

Recepti koji se nalaze u knjizi su iz domaće, vojvođanske, kuhinje.

-Opisao sam i deo mađarskih jela koju veoma volim jer ima dosta začina. To je jedina kuhinja gde se svi ukusi: slatko, slano, ljuto, kiselo osećaju odjednom. Tako da ima recepata za paprikaše, gulaše, riblje čorbe sa kojima sam i započeo svoju kuvarsku karijeru. Tu su i pečenja, ali i štrudle sa makom – otkrio je Subin.

Otkrio nam je i koje je njemu omiljeno jelo.

-Volim jagnjetinu, tako da su moji favoriti ovčiji paprikaš, perkelt. Uživam da ih spremam i ocenjujem – saznajemo od Radovana Subina.

Knjiga je izašla u izdanju „Banatskog kulturnog centra“, a direktor Radovan Vlahović govorio je na promociji.

-Prvi put „Banatski kulturni centar“ će se na Sajmu knjiga u Beogradu predstaviti i jednim izdanjem vezanim za kulinarstvo. Bilo je krajnje vreme da se Banaćani, osim kulturom, predstave i nečim što dobro znaju, dobrim jelom i zanimljivim receptima. Radovan nas je u proteklih 20 godina oduševljavao svojim kulinarskim umećem i drago mi je što je odlučio da sve to ovekoveči u knjizi – dodao je Vlahović.

Na promociji su govorili dekan Fakulteta za hotelijerstvo i turizam iz Vrnjačke Banje Drago Cvijanović, najbolji kuvar na svetu Miljan Stojanić, profesorica na PMF-u Lukrecija Đeri, dr Saša Stepanov, profesor na Fakultetu za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije MEF iz Beograda, Dragan Cvetković, predsednik Komore organskih proizvođača iz Severne Makedonije. Prisustvovali su i Vitezovi kulinarstva, učenici na smeru kuvar i konobar Ekonomsko-trgovinske škole, ali i mnogobrojni sugrađani.

A.Đ.

Don`t copy text!