Радован Субин, кулинар и куварски судија представио је своју књигу „Златном варјачом по свету“. Наш суграђанин радо је виђен гост на гастрономским манифестацијама како у нашој земљи, тако и у иностранству било да је у улози онога ко припрема или онога ко оцењује храну. Књига садржи 20 рецепата, 10 анегдота и чак 60 фотографија.
-Књигом обележавам две деценије рада у кулинарству. Они који је буду читали моћи ће више да сазнају о мојим почецима. Нужда ме је натерала да се бавим гастрономијом јер ми је након проблема са срцем доктор саветовао да променим начин живота, да буде мирнији и ево ме докле сам догурао – каже Субин.
Рецепти који се налазе у књизи су из домаће, војвођанске, кухиње.
-Описао сам и део мађарских јела коју веома волим јер има доста зачина. То је једина кухиња где се сви укуси: слатко, слано, љуто, кисело осећају одједном. Тако да има рецепата за паприкаше, гулаше, рибље чорбе са којима сам и започео своју куварску каријеру. Ту су и печења, али и штрудле са маком – открио је Субин.
Открио нам је и које је њему омиљено јело.
-Волим јагњетину, тако да су моји фаворити овчији паприкаш, перкелт. Уживам да их спремам и оцењујем – сазнајемо од Радована Субина.
Књига је изашла у издању „Банатског културног центра“, а директор Радован Влаховић говорио је на промоцији.
-Први пут „Банатски културни центар“ ће се на Сајму књига у Београду представити и једним издањем везаним за кулинарство. Било је крајње време да се Банаћани, осим културом, представе и нечим што добро знају, добрим јелом и занимљивим рецептима. Радован нас је у протеклих 20 година одушевљавао својим кулинарским умећем и драго ми је што је одлучио да све то овековечи у књизи – додао је Влаховић.
На промоцији су говорили декан Факултета за хотелијерство и туризам из Врњачке Бање Драго Цвијановић, најбољи кувар на свету Миљан Стојанић, професорица на ПМФ-у Лукреција Ђери, др Саша Степанов, професор на Факултету за примењени менаџмент, економију и финансије МЕФ из Београда, Драган Цветковић, председник Коморе органских произвођача из Северне Македоније. Присуствовали су и Витезови кулинарства, ученици на смеру кувар и конобар Економско-трговинске школе, али и многобројни суграђани.
А.Ђ.