У току је еколошка недеља: Маскирани малишани најбољи амбасадори природе

Еко карневал окупио је малишане из вртића „Плави чуперак“, „Пчелица“ и „Бамби“. Шетњом Градским тргом скренули су пажњу суграђанима о важности очувања животне средине. Карневал је и највеселија активност у оквиру обележавања Еколошке недеље која је почела 22. и траје до 26. априла, рекла је Мирослава Наранчић, секретарка Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој.

 

-Маскирани малишани, њих седамдесетак, најбољи су амбасадори природе. Они су овим путем послали поруку колико је важно да чувамо и негујемо наше окружење, а израђујући маске научили су пуно тога о животној средини и како је заштити – истакла је наша саговорница.

Организовано је и одношење тонер касета из јавних установа. Она се годинама организује у Градској управи, а циљ је да се прошири и на школе и друге установе.

-Активност, коју у сарадњи са Пољопривредном стручном службом, организујемо први пут носи назив „Заштитимо плодне равнице“ и она обухвата адекватно збрињавање амбалаже од пестицида и хербицида. Пољопривреднике упознајемо на који начин да прикупљају отпад у својим домаћинствима. У јуну ће фирма, која се бави одлагањем ове врсте опасног отпада, обићи домаћинства и покупити га на начин како је то законом прописано – навела је Мирослава Наранчић.

У четвртак ће у школама бити промовисани QR кодови под називом „Очитај и сазнај – еко снага града“. Ученици ће путем кодова моћи да сазнају какво је стање са аерополеном у граду, комуналном буком, квалитетом ваздуха и хигијенском исправношћу воде на јавним чесмама. Поред најновијих, ту је и база података из ранијег периода. Акцијом „Спашавајмо животну средину“, чланови ДВД  из Кикинде, ватрогасци „Нафтагаса“ и запослени у Секретаријату у петак ће чистити Симићев салаш.

 

 

У току је и акција сакупљања кабастог комуналног отпада из домаћинстава. Велики контејнери у граду и селима биће доступни до 5. јула.

А.Ђ.

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!