Незацељене ране балканске у радовима младе уметнице у Галерији „Тера“

Нову изложбену сезону Центра за ликовну и примењену уметност отворила је млада уметница Катарина Поповић, једна од одабраних на конкурсу ове институције, најављујући, уједно, и посебну пажњу коју ће, у својим активностима, „Тера“ посветити ствараоцима млађих генерација.

У Галерији „Тера“ на Тргу од вечерас су љубитељима уметности доступни маштовити експонати уметнице из Београда – фигуре и инсталације од различитих материјала, сабрани под симболичним називом „Балканске приче“. Уметница је дипломирала конзервацију и рестаурацију слика и уметничких дела на папиру на Факултету примењених уметности у Београду на којем завршава докторске студије.

Слика „Балканске приче“ по којој је изложба добила назив, инспирисана је рупама од метака на фасадама у Мостару, што је „искуство које је подстакло повезивање прошлости и садашњости, указујући на незацељене ране и изазове који су и даље актуелни“, наводи уметница у најави изложбе.

– Велика ми је част и задовољство да своју прву самосталну изложбу имам управо у Галерији „Тера“. У било ком медију да се изражавам, моја идеја је да пренесем емоцију – то је случај и са овим радовима, па и са згужваним лименкама од порцелана – каже Катарина Поповић.

Свечаном отварању присуствовала је и Валентина Мицковски, у Градском већу задужена за културу и образовање.

– Почетак изложбене сезоне увек је посебан доживљај, посебно овога пута јер је младој уметници ово прва самостална изложба, што ми је посебно драго – нагласила је Мицковска. –  Сваког месеца наши суграђани имају прилику да уживају у уметности – у овом простору као и на другим двема локацијама, у Музеју и у Атељеу „Тере“.

На редовни „Терин“ конкурс ове године пријавило се 67 кандидата. За ауторско излагање изабрано је њих десеторо, каже директор Центра, Александар Липован.

– Одабрани уметници представиће савремено стваралаштво наше земље, а у плану су и две изложбе из нашег фундуса: годишња изложба Симпозијума и изложба радова уметница које су овде стварале у протекле 42 године. Такође, приредићемо и изложбу на којој ћемо представити једну нама сродну институцију – најављује Липован. – Новина је да ће свака изложба имати пратећи програм. Овде, у Галерији, одржаћемо панел дискусију која ће се бавити положајем младих и самосталних уметника у нашој земљи.

Поставка  „Балканске приче“ биће у „Териној“ Галерији до 27. фебруара.

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

Don`t copy text!