Ovo doba godine pravo je vreme za rezidbu voća. Da se ovaj posao kvalitetno uradi omogućuju i trenutni vremenski uslovi. Rezidba je regulator rodnosti i vrlo je važna, ističe Jelena Kljajić, savetodavac PSS.
-Ovo je idealan period za rezidbu voća. Prve na red dolaze jabučaste vrste, dok za koštičave vrste treba još malo sačekati jer su one osetljivije na izmrzavanje i niske temperature. Moj savet voćarima je da iskoriste ove tople dane i da počnu sa rezidbom koja je jedna od najvažnijih agrotehničkih mera jer ona posredno reguliše prinos – napominje Jelena Kljajić.
Rezidba i bujnost stabla međusobno utiču jedno na drugo, ali za sastavljanje dobrog plana rezidbe od velike su važnosti i ostali aspekti tehnologije gajenja. Rezidba rodnih stabala se uglavnom obavlja u periodu mirovanja.
-Savetujem voćare da pre rezidbe prvo pregledaju svoje zasade, obiđu ih utvrde rodni potencijal pupoljaka i tek na osnove toga odrede adekvatnu rezidbu.Grane bi trebalo glatko orezati nakon oštećenja. Nakon toga, na biljci ostaju otvorene rane koje su idealne za prodor raznih bolesti. Pojava štetočina i korisnih organizama takođe treba da se prati – napominje naša sagovornica.
Nakon odrađene rezidbe treba odraditi dezinfekciju preseka bakarnim preparatima. Ako ima pojave nekih štetnih insekata, treba sačekati još jedno desetak dana da otopli i da se pokrenu štetni patogeni i onda odraditi zaštitu sa minaralnim uljima.U Kikindi je oko 200 hektara pod voćnjacima. Najviše je pod lešnikom potom slede kajsije i šljive, jabuke. Voćari u našem gradu najmanje uzgajaju krušake i višanje.