„Zdravlje na dlanu, ludaja na tanjiru“ naziv je predavanja koje je večeras, u dvorištu Narodne biblioteke, održao dr Goran Abraham, osnivač Udruženja „Zdravlje na dlanu“.
Ideja je da se skrene pažnja na značaj upotrebe ludaje u ishrani, kao autohtone vrste na geografskom području na kojem se ona uzgaja, kako bismo dorineli unapređenju i održavanju svog zdravlja, kaže dr Abraham.
– Danas je pomodarstvo da ljudi jedu različite vrste biljaka i namirnica sa drugih podneblja, kao što su čia semenke, avokado i slično, vodeći se idejom da je to zdravije od onog što je odgajano na ovom području – objašnjava dr Abraham. – Nauka je dokazala da su, u procesu varenja, apsorpcija, iskoristljivost hranljivih materija iz namirnica koje nisu s ovog podneblja, zbog naše genetike, manje nego kada jedete namirnice sa geografskog područja na kojem ste odrasli. Želim da predstavim hranljive vrednosti ludaje, da pokažem da je veoma zdrava i da je treba koristiti u svakodnevnoj ishrani.
Dodaje da je, iz narodne medicine poznato da je bundeva dobar laksativ, izvor C vitamina i da je dobra za vid. Moderna medicina dokazala je da je bogata vitaminima A, C, B, kalijumom, fosforom, kalcijumom, vlaknima. Svi suplementi koji se koriste u prevenciji benigne hiperplazije prostate napravljeni su na bazi bundevinog semena, napominje dr Abraham.
Pored doktora Abrahama, o uzgoju ove biljke govorio je profesor Vladimir Krstonošić, odgajivač i proizvođač.