Предавање др Абрахама: здравље из бундеве

„Здравље на длану, лудаја на тањиру“ назив је предавања које је вечерас, у дворишту Народне библиотеке, одржао др Горан Абрахам, оснивач Удружења „Здравље на длану“.

Идеја је да се скрене пажња на значај употребе лудаје у исхрани, као аутохтоне врсте на географском подручју на којем се она узгаја, како бисмо доринели унапређењу и одржавању свог здравља, каже др Абрахам.

– Данас је помодарство да људи једу различите врсте биљака и намирница са других поднебља, као што су чиа семенке, авокадо и слично, водећи се идејом да је то здравије од оног што је одгајано на овом подручју – објашњава др Абрахам. – Наука је доказала да су, у процесу варења, апсорпција, искористљивост хранљивих материја из намирница које нису с овог поднебља, због наше генетике, мање него када једете намирнице са географског подручја на којем сте одрасли. Желим да представим хранљиве вредности лудаје, да покажем да је веома здрава и да је треба користити у свакодневној исхрани.

Додаје да је, из народне медицине познато да је бундева добар лаксатив, извор Ц витамина и да је добра за вид. Модерна медицина доказала је да је богата витаминима А, Ц, Б, калијумом, фосфором, калцијумом, влакнима. Сви  суплементи који се користе у превенцији бенигне хиперплазије простате направљени су на бази бундевиног семена, напомиње др Абрахам.

Поред доктора Абрахама, о узгоју ове биљке говорио је професор Владимир Крстоношић, одгајивач и произвођач.

(ВИДЕО) На свечаности у Градској кући додељене борачке легитимације

У настојању да се побољша статус и положај бораца из ратова деведесетих, један од програма...

(ВИДЕО) Како да смањимо утицај стресогених фактора: Гост подкаста је др Горан Абрахам

Како утицати на смањење стреса и стресогених фактора који доводе до различитих болести, била је...

(ВИДЕО) Министарка др Дарија Кисић: Кикинда пример добре прaксе подршке породици и деци

https://youtu.be/FiBhRdb_kig?si=UzxqnrXNCAVSLhTn „Улица отвореног срца“ први пут организована у Кикинди била је посвећена деци са ахондроплазијом....