Kikindske kraljice ajvara članice KUD-a „Eđšeg“

Članice kulturno umetničkog društva „Eđšeg“ kraljice su ajvara u Kikindi. Njihov ajvar pripremljen na takmičenju „Izađi mi na teglu“, održan na Gradskom trgu, ocenjen je kao najbolji. Iren Kiš koja je predvodila šestočlanu ekipu, okićena krunom i plaštom,  istakla je da su uspele u nameri da budu bolje u odnosu na prošlu godinu kada su bile vicešampionke.

-Tajna dobrog ajvara je da se pravi od srca. Sve smo imale volju i  trudile smo se da ajvar skuvamo onako kako ga pripremamo za naše porodice. Uz papriku potrebni su so, šećer, beli luk, sirće. Najvažnije je kako se paprika ispeče, ne sme da bude prepečena, nakon toga se čisti, melje, dodaju se sastojci i kuva se.  – rekla je Iren Kiš.

Drugo mesto pripalo je ekipi „Master čif“, a treće su bile članice ŽPG  „Melizmi“. Žiri u sastavu Radovan Subin, Nada Krstonošić i Mladen Bogdan jednoglasno je doneo odluku o pobedničkom ajvaru.

-Ukus, kompaktnost i boja su tri komponente koje smo bodovali. Bilo je teško odabrati pobednički ajvar jer su svi bili odlični. Odlučile su nijanse i presudilo je što je najbolji ajvar bio gust, kompaktan i ima lep ukus – dodao je Radovan Subin.

Predsednik Skupštine grada Mladen Bogdan drugi put bio je deo gastronomskog žirija i otkriva nam da nije bilo nimalo lako i da su nijanse odlučile.

– Svi uzorci bili su sjajni i svake godine pravi se sve bolji ajvar. Čestitam pobednicama, ali i svima koji su učestvovali u takmičenju po kišovitom i hladnom danu, za mene su svi pobednici. Lokalna samouprava i narednih godina podržaće gastro karavan „Izađi mi na teglu“.  Pored toga što pomažemo u očuvanju tradicionalnog jela od zaborava, ovo je odlična prilika za promociju Kikinde i naših udruženja – precizirao je Mladen Bogdan.

Članice KUD-a „Eđšeg“ dobile su priliku da predstavljaju naš grad na nacionalnom takmičenju koje će se održati u Beogradu.

A.Đ.

 

 

Don`t copy text!