Чланице културно уметничког друштва „Еђшег“ краљице су ајвара у Кикинди. Њихов ајвар припремљен на такмичењу „Изађи ми на теглу“, одржан на Градском тргу, оцењен је као најбољи. Ирен Киш која је предводила шесточлану екипу, окићена круном и плаштом, истакла је да су успеле у намери да буду боље у односу на прошлу годину када су биле вицешампионке.
-Тајна доброг ајвара је да се прави од срца. Све смо имале вољу и трудиле смо се да ајвар скувамо онако како га припремамо за наше породице. Уз паприку потребни су со, шећер, бели лук, сирће. Најважније је како се паприка испече, не сме да буде препечена, након тога се чисти, меље, додају се састојци и кува се. – рекла је Ирен Киш.
Друго место припало је екипи „Мастер чиф“, а треће су биле чланице ЖПГ „Мелизми“. Жири у саставу Радован Субин, Нада Крстоношић и Младен Богдан једногласно је донео одлуку о победничком ајвару.
-Укус, компактност и боја су три компоненте које смо бодовали. Било је тешко одабрати победнички ајвар јер су сви били одлични. Одлучиле су нијансе и пресудило је што је најбољи ајвар био густ, компактан и има леп укус – додао је Радован Субин.
Председник Скупштине града Младен Богдан други пут био је део гастрономског жирија и открива нам да није било нимало лако и да су нијансе одлучиле.
– Сви узорци били су сјајни и сваке године прави се све бољи ајвар. Честитам победницама, али и свима који су учествовали у такмичењу по кишовитом и хладном дану, за мене су сви победници. Локална самоуправа и наредних година подржаће гастро караван „Изађи ми на теглу“. Поред тога што помажемо у очувању традиционалног јела од заборава, ово је одлична прилика за промоцију Кикинде и наших удружења – прецизирао је Младен Богдан.
Чланице КУД-а „Еђшег“ добиле су прилику да представљају наш град на националном такмичењу које ће се одржати у Београду.
А.Ђ.