3 октобра, 2023

Оливери Митић уручена награда „Ђура Ђуканов“

Оливера Митић, списатељица из Смедерева, осамнаести је добитник књижевног признања „Ђура Ђуканов“ коју додељује Народна библиотека „Јован Поповић“. На пригодној свечаности вечерас, на дан рођења Ђуканова, уручена јој је плакета.

Свечаности је, у име локалне самоуправе, присуствовала Валентина Мицковски, чланица Градског већа, задужена за културу и образовање.

– Заиста ми је драго што награда негује традицију јер се, на тај начин, исказује поштовање и чува успомена на једног тако значајног књижевника, какав је био Ђура Ђуканов. Оливери желим много успеха. Она сада има одговорност да инспирише младе људе да стварају и да се баве уметношћу – рекла је Мицковска.

На конкурс, расписан пре тачно годину дана, стигло је десетак рукописа. О награди су одлучивали Јованa Копривица, Слађана Стаменковић и Драган Бабић.

– У пристиглим радовима била је уочљива генерацијска блискост у погледу тема – рекла је Јована Копривица. – Стилска динамика збирке Оливере Митић почива на  смелој смени женске и мушке наративне перспективе, кроз које се преламају централна, тематска упоришта овог рукописа, као што су моменти сазревања тих претежно младих ликова, уроњених у ову, непријатељску, свакодневицу. Посебну драж рукопису дају наративни пасажи у којима ауторка у лирском, готово елегичном тону, слика меланхолију својих младих јунака. Нама у жирију све ово дало је наду да ћемо, и у будућности, присуствовати сазревању једног снажног ауторског гласа. По смелости да, и на стилском, и на формалном плану, направи отклон од устаљених форми, она и јесте блиска аутору чије име ова награда носи.

Младој ауторки, збирка кратких прича „Самодисциплина“, прво је литерарно дело и прва објављена књига.

– Приче описују свакодневицу моје генерације, што није толико присутно на домаћој књижевној сцени, али доминира у региону и у свету – од породичних, љубавних и пријатељских односа, до проблема какви су одласци из земље, смрт у породици. Надам се да ће читаоци мојих година, којима је књига и намењена, моћи да препознају део себе. Све што сам до сада написала мој је одговор на то шта је мени недостајало у књижевности до сада – каже добитница.

Књига „Самодисциплина“ Оливере Митић може да се изнајми или купи у Народној библиотеци. На крају свечаности расписан је 19. конкурс за награду „Ђура Ђуканов“, за необјављену збирку приповедака аутора млађег од 35 година.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!