Brojne blagodeti „banatske kraljice” dala je priroda, dok vrednoj sugrađanki Aleksandri Buter, kreativnosti i ideja ne manjka. Svojim originalnim i maštovitim recepturama pravi brojne ukusne đakonije isključivo od kikindske ludaje- od salate, preko soka, kečapa i kompota do ratluka, sosa, mafina. I to nije sve.
-Htela sam da probam, da napravim eksperiment- šta sve može od bundeve i kakve ukuse mogu da dobijem. To je jedna od najzdravijih biljaka sa našeg podneblja. Jako je dobar antioksidans, između ostalog korisna i za dijabetičare. Odlična je za imunitet, obiluje vitaminima B i D, a pri termičkoj obradi ne gubi korisna svojstva. Idealna biljka, kada bi ljudi bili svesni, više bi je konzumirali. Moja mušterije su mnogi koji ne vole bundevu jer su navikli na ukus bundevare ili čorbe, mada i čorba, potaž može izvrstan da se napravi. – priča za Kikindski portal Aleksandra.
U ovu gastronomsku avanturu upustila se pre prošlogodišnjih Dana ludaje. Ubrzo je svoje proizvode uspešno predstavila na Sajmu poljoprivrede u Beogradu. Lokalpatriotski, sve što pravi je isključivo od kikindske ludaje.
-Nisam proizvođač bundeve, ali uvek kupujem jednu istu vrstu bundeve od jednog dobavljača. Mi smo svi zajedno u udruženju „Kikindska ludaja”, to je postalo brend. Ja se trudim da maksimalno iskoristim naše resurse, sa našeg podneblja.
Još jedna prednost ovih domaćih proizvoda je to što ne sadrže veštačke aditive.
-Tu je salata od bundeve, kompot, sok- sa šećerom i bez šećera, pekmez od bundeve. Potom eliksir od bundeve –to je sok od mešavine bundeve, cvekle, jabuke, narandže, limuna i meda i odličan je za imunitet- kaže Aleksandra.
Kao dodatak jelima, tu je kečap od bundeve, a za ljubitelje slatkih ukusa- ratluk, kolači, mafini, kuglofi- sve od bundeve, pa keksi s bundevom u raznim kombinacijama: sa lešnikom, kokosom.
Specijalitet na koji je posebno ponosna je pikantni lovački sos, aromatična kombinacija karamelizovanog ljubičastog luka i bundeve. Posebnu aromu, otkriva nam, daju sveži začini- tri vrste bosiljka, matičnjak i origano uz dodatak sušenog lovorovog lista.
-Može da se konzumira kao namaz na hlebu, kao veganski ili vegetarijanski proizvod, a fantastično ide uz testo, ribu ili pečeno meso, na primer rebarca- preporučuje.
Sve ove đakonije od kikindske ludaje, Aleksandra i njen suprug objedinili su pod brendom „Sweet Buter Land”. Mnogi od njenih specijaliteta posluže kao „jestivi suveniri” jer ih posetioci našeg grada rado ponesu kućama kao autentičan proizvod iz prestonice bundeve.