У Кикинди одржана едукација о безбедном учешћу у саобраћају за најстарије средњошколце

За ученике завршних разреда средњих школа данас је одржана едукација о безбедности у саобраћају у организацији Удружења параплегичара Мачванског округа из Шапца, под покровитељством Министарства туризма и омладине и уз подршку Агенције за безбедност саобраћаја. Већ дужи низ година ова предавања реализују се у сарадњи са градским Саветом за безбедност саобраћаја. У свечаној сали Градске куће скупу је присуствовао и Мирослав Дучић, члан Градског већа задужен за комуналну инфраструктуру и ванредне ситуације.

– Циљна група су матуранти који, са напуњених 18 година, постају способни за управљање моторним возилима и највише су угрожени у саобраћају – истакао је Дучић. – Теме су прилично потресне и искуства чланова Удружења параплегичара изазивају заиста снажне реакције ђака. Пракса је показала да овакав вид интеракције са неким ко је доживео несрећу, оставља јак утисак и позитивно делује на учеснике у саобраћају који се тек формирају.

Дучић је подсетио да локални Савет за безбедност саобраћаја има изузетно добру сарадњу са Агенцијом што резултира организовањем трибина и едукација током читаве године.

Данашња едукација спроводи се у оквиру кампање „Ум на друм“, рекао је Милош Милекић из  Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије.

– Млади су препознати као угрожена категорија учесника у саобраћају, посебно када је у питању ова година. Закључно са 1. октобром, у односу на првих девет месеци 2023, ове године имамо чак 25 одсто више младих који су живот изгубили у саобраћајним незгодама. На оваквим трибинама апелујемо да буду пажљиви у саобраћају, истичући четири фактора која највише утичу на настанак и последице саобраћајних незгода: алкохол, прекорачење брзине, некоришћење сигурносног појаса и употреба мобилног телефона у току вожње – навео је Милекић и додао још један податак из црне статистике – у 2023. години 502 особе изгубиле су живот у саобраћају, од тога 89 младих.

Значајан део едукације сваке године су и приче особа са инвалидитетом које су их задобиле у саобраћајним несрећама. Славиша Савић из Удружења параплегичара Мачванског округа, сарадник Агенције за безбедност саобраћаја, уверен је да овакав вид искуственог учења може да допринесе безбедности младих у саобраћају.

– Нажалост, моја колегиница Биљана и ја ћемо данас показати са колико озбиљних последица може да се сусретне неко ко не поштује саобраћајне прописе и на тај начин покушати да им истакнемо озбиљност учешћа у саобраћају – рекао је Савић. – Ови млади људи су веома образовани и познају саобраћајна правила, али сам сигуран да апсолутно нису упознати са свим последицама неодговорног понашања у саобраћају које ће данас имати прилику да виде. Они веома пажљиво прате наша предавања, очекујем и верујем да ће их добар део њих запамтити и да ће их се сетити у кључним моментима. У прилог томе говори и чињеница да наше странице на друштвеним мрежама под називом „Још увек возим, али не ходам“ прати велики број младих људи.

Едукације о безбедности у саобраћају Агенција организује и за старије особе, трактористе и родитеље – о правилном коришћења дечијих ауто-седишта. Такође, спроводи кампање намењене најмлађим учесницима у саобраћају: „Пажљивкова правила у саобраћају“ и „Пажљивкову смотру“ како би се остварили главни циљеви Националне стратегије за безбедност саобраћаја 2023-2030. године – да имамо 50 одсто мање погинулих и тешко повређених у односу на 2019. годину и да у саобраћају живот не изгуби ниједно дете.

С. В. О.

ТВОЈ БРЗИ ИНФО и ове суботе на вашем порталу

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

Don`t copy text!