Velika potražnja za ceđenim sokom od paradajza

Priprema zimnice uveliko je u toku, a neizostavno je da kikindske domaćice za hladne dane pripreme kuvani paradajz. Berba svežeg i proizvodnja soka od paradajza počela je nedavno i trajaće do kraja septembra. Sugrađanin Jovan Suvajdžić već 25 godina proizvodi industrijski i konzumni paradajz i na njegovoj parceli u toku je druga berba.

-Paradajz je zasnovan na parceli od tri jutra. Od sorti imam „rio grande“, „lindu“, „jabučar“, „šljivar“. Proizvodnja je na otvorenom i sve zavisi od vremenskih uslova. Posla ima svakodnevno, pogotovo sada kada je počela berba  – ističe  Suvajdžić.

Uzgoj nije lak i počinje već tokom zime.

-Rasad za paradajz sam proizvodim. Ovaj posao počinjemo u februaru, martu, kako bi na vreme bio spreman za setvu na njivi. Pre nego što zasadimo rasad potrebna je adekvatna priprema zemljišta uz sve agrotehničke mere – napominje naš sagovornik.

Na polovini parcele Suvajdžić ima sistem kap po kap jer, kako kaže, bez navodnjavanja nema ni roda, što su i pokazale pethodne sušne godine.

-Godina za proizvodnju je šarenolika. Imali smo slučajeve da se u jednom danu promeni četiri godišnja doba, tako da ni sam ne znam da li da navodnjavam ili ne. Na sreću, moju njivu  zaobišao je led, a jaki vetrovi koje smo imali nisu naneli veliku štetu. Prošlonedeljna kiša usporila je branje, a kako čujem od drugih proizvođača, paradajza nema jer su vremenske nepogode učinile svoje. U jeku sezone angažujem i radnike na branju kao ispomoć, ali ih je sve teže naći, barem one kvalitetne – napominje Jovan Suvajdžić.

Paradajz minimalno tretira, samo onoliko koliko mora, jer mu je važno da proizvod bude što zdraviji.

-Ceđeni sok prodajem po ceni od 100 dinara za litru, a kuvani, flaširan, je duplo skuplji. Potražnja je velika i kupaca ima – rekao je Suvajdžić.

Preporučuje sugrađanima da kupuju voće, povrće i hranu uopšte, od domaćih proizvođača jer je najbolje jesti ono što rađa u sredini u kojoj se živi.

(VIDEO) Kikinda dočekala proleće uz Sajam cveća: Od muškatli do egzotične „četke za flašu“

Gradski trg danas je procvetao i zamirisao zahvaljujući šarenilu ponuda rasadnika iz Kikinde i okolnih...

(VIDEO) Pri kraju rekonstrukcija svlačionica u KSC „Jezero“: Kako napreduju radovi uverio se i gradonačelnik Bogdan

Kompletna rekonstrukcija svlačionica za dvoranske sportove u Kulturno-sportskom centru „Jezero“ je u samom finišu. U...

(VIDEO) Sećanje na dane bombardovanja: Da se ne zaboravi

Vazdušni napadi NATO snaga na teritoriju tadašnje Savezne Republike Jugoslavije počeli su 24. marta 1999....

Don`t copy text!