Упркос жегама које су узроковале рано брање, грожђе је солидног квалитета

Иако се чинило да ће род грожђа бити десеткован дуготрајном сушом, на данас одржаним Сусретима виноградара и винара Војводине у Иђошу оцењено је да ће година, ипак, бити запамћена као релативно добра. Домаћини и гости су, после обиласка винограда, разменили искуства и саслушали савете стручњака о преради грожђа у овим условима.

– Много труда уложено је у винограде, али је жега учинила своје. У грожђу има превише шећера, али не и киселине и не можемо очекивати стабилна вина – указао је Ласло Хорват, сертификовани енолог из Темерина. – Прошла година била је кишовита, било је и пепелнице, ова је ипак била добра, и постоје разлике од парцеле до парцеле, у зависности од тога колико је било кише. На оваквим скуповима чујемо корисне савете о примени нових метода и можемо да напредујемо. Много значи и то да једни од других учимо. Нажалост, време је такво већ три, четири године, ако се тако и настави, на овим њивама производићемо банане.

Бранислав Бројчин, председник Управног одбора Удружења виноградара и винара “Шасла”, организатора већ 24. Сусрета, каже да, нажалост, управо због временских услова, нису могли да се одазову сви који су позвани, а то су сарадници из петнаестак удружења из Покрајине.

– Дошли су нам виноградари из Темерина, Чуруга, Кљајићева и из Новог Бечеја, остали нису успели јер се труде да што пре склоне грожђе са ових високих температура – објашњава Бројчин. – Ова година је веома специфична, и много старији од мене не памте нешто слично. Жеге су почеле пре два месеца и све биљне културе су сазреле брже. Већ је велики део винограда обран, грожђе је прерађено и све ће бити, верујем, завршено до краја августа. Не очекујем јако лоше резултате, мислим да ће бити осредњи, да ће година бити солидна, са нешто мањим количинама. Гроздови су изгубили доста влаге и то ће узроковати мање вина.

Удружење „Шасла“ има дугогодишњу и успешну сарадњу са Градском управом, истакао је члан Градског већа за пољопривреду и заштиту животне средине, Ђорђе Тешин.

– Надлежни секретаријат већ годинама интензивно сарађује са овим удружењем које користи стручне савете и координира своје активности са Градом у смислу коришћења подстицајних мера.Заједно дефинишемо мере и виноградари учествују у њиховом креирању. Настојаћемо да још више унапредимо ту сарадњу – рекао је Тешин.

После разговора, саветовања и предавања организованих за виноградаре, Сусрети су настављени дружењем уз наду да ће, на „Данима вина“ у фебруару вредни иђошки виноградари и винари још једном моћи да представе квалитетне производе.

С. В. О.

 

 

Don`t copy text!