Ukrašavanje bundeva na „Danima ludaje“ – majstorstvo karvinga na delu

Sada već stalni gost manifestacije „Dani ludaje“ je master šef karvinga, (rezbarenja ludaje) Pavel Hrćan iz Kisača. Kaže da mu je Kikinda draga i da rado dolazi po pozivu organizatora.

– Samouk sam, 14 godina se bavim karvingom, takmičio sam se u Srbiji, Makedoniji i u Češkoj, gde sam i dobio titulu. Ovo je, originalno, tajlandska tehnika, a ja radim japansku tehniku. Imao sam 15 učenika iz Srbije i Austrije i obučavao sam kuvare u srednjim školama kako da izrađuju dekoracije za tanjire i hranu.

Hrćan, koji u umetnička dela pretvara svo voće i povrće osim višnje, kako nam je rekao, ove godine je na „Dane ludaje“ stigao sa svojim naprednim učenikom, Milanom Minićem iz Futoga, sa kojim putuje po svetu.

– Pavel mi je prijatelj dugo. Prošle godine sam poželeo da probam i ja da radim, da uživam u tome. Najvažniji su ljubav i mirna ruka. Na festivalima karvinga mora biti opuštena i mirna atmosfera, a ovde, u Kikindi, je upravo tako.

Rok trajanja umetničkog dela je, nažalost, samo nekoliko dana, u frižideru. Mada, Pavel kaže da može da se sačuva i duže mešavinom vode i „vinobrana“. Zato nam fotografije ostaju večno, kažu.

Pavel Hrćan ima i svoju monografiju sa mnoštvom foto-zapisa umetničkih rezbarija koje voće pretvaraju u japanske cvetove. I ovoga puta, na trgu, izazivaju veliko interesovanje Kikinđana i gostiju koji prilaze da vide veštinu karvinga i da se fotografišu sa umetnicima mirne ruke i vedrog duha koji lepotu vide i stvaraju.

S. V. O.

Don`t copy text!