Титулу светског првака у туцању фарбаним јајима одбранио Душан Радић из Шведске

И овог Васкрса све очи биле су упрте у Мокрин где је одржано 34. Светско првенство у туцању фарбаним јајима. Овогодишњи победник је Душан Радић из Халмстада у Шведској који је успео да одбрани титулу коју је стекао прошле године. У финалу је био бољи од Милоша Ковачића из Мокрина. Треће место заузео је Иван Проданов.

-Рођен сам и одрастао у Мокрину и не пропуштам Васкрес у родном селу. Редовно учествујем у надметању, а сада сам други пут освојио ласкаву титулу и веома сам радостан. Нисам био превелики оптимиста и надао сам се да ћу ући у прва четири такмичара. Мојој срећи нема краја. Јаје је мокринско, а како га одабирам не бих да одам. Најважнији је звук које јаје производи, али и број пробаних јаја – истакао је видно узбуђен седамдесетогодишњи Радић, иначе правник у пензији.

Ништа мање узбудљиво није било ни у финалу јуниора. Светска шампионка у јуниорској конкуренцији освојио је седмогодишња Дуња Голић која је победила најмлађег учесника једногодишњег Ђорђа Лазића из Бијељине. Треће место заузео је Матија Зирамов.

-Мама и деда су одабрали победничко јаје, а мама Јелена га је офарбала. Ово је мој трећи пехар и веома волим да учествујем. Такмичићу се и наредних година – открила нам је Дуња.

У Мокрину, на Варошком тргу, као и сваке године окупио се велики број домаћина и гостију, а овом догађају присуствовали су и представници града на челу са градоначелником Николом Лукачем који је заједно са председником Савета МЗ Гораном Ристићем,  уручио пехаре победницима.

-Сваке године они који посете Мокрин уживају у занимљивој манифестацији која промовише праве вредности заједништво, традицију, породицу. Месна заједница потруди се да организација буде одлична, а заједнички ћемо радити на томе да у наредним годинама привучемо још већи број посетилаца – рекао је Никола Лукач.

Горан Ристић додао је да је Мокрин за Ускрс центар света. Све манифестације које се организују имају за циљ промоцију Кикинде и Мокрина, али и да задрже младе људе на селу.

Такмичара је било око две стотине у обе категорије из окружења и других земаља, потврдио је главни судија Живица Терзић и то из Новог Сада, Меленаца, Угљевика, Бијељине, Кисељака, Торонта, Бечеја, Остојићева, Сремске Каменице, Италије, Суботице. Свако победничко јаје је пресечено и половину је појео судија, а половину победник.

-Јаје, да би учествовало у такмичењу мора да буде кокошије, да је фарбано и тврдо кувано. Некада је било других јаја, али и разне технике су примењиване да би се узео шампионски пехар. Сада тога нема, а оно што радује је да смо први пут имали такмичара из Италије и Зенице који немају везе са Мокрином  – напоменуо је Терзић.

Светско првенство у туцању фарбаним ускршњим јајима, као и Васкршње свечаности организовала је Месна заједница Мокрин, уз подршку локалне самоуправе.

A.Ђ.

 

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

Don`t copy text!