3 октобра, 2023

Кикинда обележила Дан ослобођења у Другом светском рату

Кикинда је свечано и достојанствено обележила Дан ослобођења града у Другом светском рату. Након полагања венаца на Споменик жртвама фашизма од 1941. до 1945. године и пригодног програма, у градској кући је уприличен пријем за представнике Војске Србије, СУБНОР-а и других борачких организација.

-Шести октобар је изузетно значајан датум у историји Кикинде. Прошло је 78 година од како су се наши преци изборили за слободу у којој ми данас живимо. Младе нараштаје треба упознати са историјским чињеницама и злом које се тада надвило над светом. Кикинда је увек следила тековине антифашистичке борбе. Нови изазови сигуран сам да нас неће поколебати у истрајности да ценимо антифашизам, наше претке и да чувамо слободу, мир и стабилност- поручио је градоначелник Никола Лукач.

Лето 1944. године било је пресудно за даљи ток историје, уакзао је председник градског одбора СУБНОР-а Саво Орељ.

-Тада је договором Тита и Стаљина у Москви дат сигнал већ ојачаним партизанским одредима у Банату да се креће у акцију коначног ослобођења земље. Прво је ослобођено Руско Село, а Црвена армија је снажним ударом разбила остатке немачких јединица и ушла у Кикинду- рекао је Орељ.

Значај историјског датума подвукао је и Јово Барошевчић, потпредседник СУБНОР-а Србије и потпредседник покрајинског одбора СУБНОР-а:

-Шести октобар је дан слободе. Никада нећемо заборавити оне који су своје животе дали за слободу. Србија је опредељена ка антифашизму и родољубљу.

Споменик жртвама фашизма на Тргу српских добровољаца дело је Александра Зарина. Подигнут је 1961.године, а рестауриран 2017. године. Поред градских челника, припадника Војске и полиције, као и чланова борачких удружења, венце су положили и представници амбасаде Руске Федерације.

 

 

 

 

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!