Verovatno su, do danas, svi koji su čuli za „Dane ludaje“ ili ih posetili, saznali za gotovo sve gastronomske namene ovog „voćnog povrća“, kako se bundeva klasifikuje. Osim, možda, za jednu koja ludaji dodaje estetsku dimenziju, a to je njeno rezbarenje, odnosno karving.
Karving je, zapravo, rezbarenje svog voća i povrća, objašnjava Pavel Hrčan iz Kisača, samouki umetnik – karving majstor i master šef karvinga.
– Titulu master šef karvinga dobio sam u Češkoj. Učestvovao sam na mnogim takmičenjima, putujem po svetu, a u Kikindi sam četvrti put – kaže Hrčan.
Dodaje da je do sada rezbario gotovo svo voće o povrće osim višnje. Ludaja je, kaže, sada sasvim dovoljno zrela da može lepo da joj se rezbari kora.
– Malo je tvrda i teža za rad, ali zato dugo traje. Mene prepoznaju po cvetovima koje, uglavnom, rezbarim i to japanskom tehnikom – priča Pavel. – Ljudi mi prilaze, raspituju se za tehniku, žele da se fotografišu. Imam jako lepe utiske sa „Dana ludaje“, svaki put.
Za karving mastora „Dani ludaje“ možda budu posebno značajni jer mu danas, kako nam je rekao, stiže devojka iz Novog Sada koja želi da nauči ovu tehniku, pa možda, ovaj master šef dobije i svoju naslednicu koja će, takođe, od voća, pa i od bundeve, praviti umetnička dela.