Удружење „Вретено“ из Иђоша организовало је први „Фестивал чикова“ ком се одазвало десетак удружења. На овом догађају, које је део обележавања Дана села, а у припреми слане варијанте овог јела победиле су чланице грађанског удружења „Сувача“, друге су биле чланице удружења „Пирот Тулипан“ и треће место заузела је Смиљана Гецић из Иђоша. У категорији слатких најбоље чикове припремила је Милена Јованов из Иђоша, друга је била такође Иђошанка Олгица Николин и треће место припало је удружењу „Дора“ из Кикинде.
-На идеју смо дошли јер су чикови традиционално јело овог дела Баната. Не постоји кућа у којима их жене не кувају. Разне су варијанте тако да постоје слатки и слани чикови и идеја да се организује фестивал радо је прихваћена. Надамо се да ће овај фестивал трајати дуго – сазнајемо од Бранкице Микалачки, председнице удружења „Вретено“.
Чикови се радо праве, а још рађе једу. Циљ је и да се очува ово јело од заборава, а учеснице су правиле и слатке и слане.
-Чикови се припремају од кромпира, брашна, јаја. Најпре се кромпир скува и пошто се охлади изгњечи се, дода се со, јаје и замеси се са брашном. Тесто треба да буде меко и од њега се праве већи ваљушци који се секу на ситније парчиће које се протрља са рукама да би се добио ваљушак. Кува се у врелој води и посебно се прави запршка од црног лука, масти и алеве паприке у коју се чикови уваљају. Постоје и слатки чикови који се уваљају у млевени мак, орахе, рогач и слично – открила је наша саговорница.
Екипе су дошле из Остојићева, Кикинде, Српске Црње и Иђоша.
А.Ђ.