Божићни вашар донео дух старих времена

Божићни вашар организован је испред Римокатоличке цркве Светог Фрање Асишког у центру Града. На тезгама су се могли наћи новогодишњи украси, икебане, ручни радови, корпице, капе, шалови и све у знаку Божића и Нове године. Већ по традицији за све сладокусце ту је био и традиционални куртош колач, као и лангош који су припремале чланице КУД-а „Еђшег“.

-Желели смо да понудимо суграђанима наше традиционално јело. Лангош подједнако воле и стари и млади и међу мађарским живљем ово је једна од омиљених посластица. Рецепт је једноставан потребни су вода, со, брашно, квасац и мало уља, а оно што је важно је да се тесто добро изради како би нарасло и било укусно – сазнајемо од Ирене Киш, чланице „Еђшега“.

Марија Демеши на вашару је продавала мед породице Дражић који производи њена сестра Клара. У понуди је био багремов мед из Пожаревца где су пчеле биле на испаши, липов мед са Фрушке Горе и сунцокретов мед из Арадца.

-Мед је квалитетан јер долази из еколошки чистих средина, а о његовим благодетима не треба пуно причати. За Божић се код нас праве медењаци и када су од правог меда нема лепших колача. Последњу адвентску свећу упалићемо на Бадњи дан, 24. децембра, а након тога славимо Божић. У нашој цркви имали смо и интересантно предавање јер је најважнија духовна припрема за најрадоснији празник – открила нам је Марија Демеши.

У понуди су били жито и ораси које је припремила суграђанка Весна Марковљев.

-И за католички и за православни Божић традиција је да се засади жито које, пошто никне, повежемо са црвеном машном. Ја сам направила корпице у којима је засађено жито за све оне домаћице које нису стигле то да ураде. Жито сам посејала за Микулаш и да би успело потребно га је заливати и неговати – сазнајемо од Весне Марковљев.

Са паљењем треће адвентске свеће почињу и припреме за Бадњи дан и Божић откриле су нам наше саговорнице.

-На Бадњи дан се пости, а на трпези су јабуке, ораси, суве шљиве, постан пасуљ и насуво са маком. Дочекујемо и коринђаше који нам пожеле срећне празнике и које дарујемо. За Божић се окупи породица и ја припремам супу, патку или гуску  и лепе колаче уз обавезне штрудлице са маком  и орасима – открила нам је Ирена Киш.

Припреме за Божић Марија Демеши је већ започела.

-Правићу штрудле са маком и орасима и медењаке. Сви ови колачи имају своје значење. Мак има пуно зрна и то је жеља да нам наредна година буде берићетна, орах треба да нам донесе здравље, а мед је ту да нам наредна година буде слатка. Са радошћу дочекујем и коринђаше који наговештавају Исусово рођење и некада давно ишли су од куће до куће у којима су извели представу о рођењу Христа. Бадњи дан обележавамо у породичном кругу, а на сам Божић одлази се да се честита празник и то са меденом ракијом – рекла је Марија Демеши.

Посебан угођај Божићном вашару дала је јелка која је изазвала пажњу суграђана.

 

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!