Božićni vašar organizovan je ispred Rimokatoličke crkve Svetog Franje Asiškog u centru Grada. Na tezgama su se mogli naći novogodišnji ukrasi, ikebane, ručni radovi, korpice, kape, šalovi i sve u znaku Božića i Nove godine. Već po tradiciji za sve sladokusce tu je bio i tradicionalni kurtoš kolač, kao i langoš koji su pripremale članice KUD-a „Eđšeg“.
-Želeli smo da ponudimo sugrađanima naše tradicionalno jelo. Langoš podjednako vole i stari i mladi i među mađarskim življem ovo je jedna od omiljenih poslastica. Recept je jednostavan potrebni su voda, so, brašno, kvasac i malo ulja, a ono što je važno je da se testo dobro izradi kako bi naraslo i bilo ukusno – saznajemo od Irene Kiš, članice „Eđšega“.
Marija Demeši na vašaru je prodavala med porodice Dražić koji proizvodi njena sestra Klara. U ponudi je bio bagremov med iz Požarevca gde su pčele bile na ispaši, lipov med sa Fruške Gore i suncokretov med iz Aradca.
-Med je kvalitetan jer dolazi iz ekološki čistih sredina, a o njegovim blagodetima ne treba puno pričati. Za Božić se kod nas prave medenjaci i kada su od pravog meda nema lepših kolača. Poslednju adventsku sveću upalićemo na Badnji dan, 24. decembra, a nakon toga slavimo Božić. U našoj crkvi imali smo i interesantno predavanje jer je najvažnija duhovna priprema za najradosniji praznik – otkrila nam je Marija Demeši.
U ponudi su bili žito i orasi koje je pripremila sugrađanka Vesna Markovljev.
-I za katolički i za pravoslavni Božić tradicija je da se zasadi žito koje, pošto nikne, povežemo sa crvenom mašnom. Ja sam napravila korpice u kojima je zasađeno žito za sve one domaćice koje nisu stigle to da urade. Žito sam posejala za Mikulaš i da bi uspelo potrebno ga je zalivati i negovati – saznajemo od Vesne Markovljev.
Sa paljenjem treće adventske sveće počinju i pripreme za Badnji dan i Božić otkrile su nam naše sagovornice.
-Na Badnji dan se posti, a na trpezi su jabuke, orasi, suve šljive, postan pasulj i nasuvo sa makom. Dočekujemo i korinđaše koji nam požele srećne praznike i koje darujemo. Za Božić se okupi porodica i ja pripremam supu, patku ili gusku i lepe kolače uz obavezne štrudlice sa makom i orasima – otkrila nam je Irena Kiš.
Pripreme za Božić Marija Demeši je već započela.
-Praviću štrudle sa makom i orasima i medenjake. Svi ovi kolači imaju svoje značenje. Mak ima puno zrna i to je želja da nam naredna godina bude berićetna, orah treba da nam donese zdravlje, a med je tu da nam naredna godina bude slatka. Sa radošću dočekujem i korinđaše koji nagoveštavaju Isusovo rođenje i nekada davno išli su od kuće do kuće u kojima su izveli predstavu o rođenju Hrista. Badnji dan obeležavamo u porodičnom krugu, a na sam Božić odlazi se da se čestita praznik i to sa medenom rakijom – rekla je Marija Demeši.
Poseban ugođaj Božićnom vašaru dala je jelka koja je izazvala pažnju sugrađana.