новембар 28, 2024

Berba grožđa pri kraju, rod umanjen u odnosu na lane

U vinogradima na teritoriji grada počela je berba grožđa, a vinogradar ističu da je godina bila teška. Kiše u maju i junu doprinele su razvoju bolesti vinove loze. Dugotrajan period suše i visokih temperatura u julu i avgustu samo je dodatno otežao situaciju i smanjio prinos, saznajemo od Bogdana Stepanova, vinogradara iz Iđoša.


– Obrali smo burgundac i on ove godine ima srednji rod. U vreme oprašivanja imali smo kišu, tako da se deo vinograda loše oprašio. Vlaga je donela bolesti. Nakon toga došli su sušni jul i avgust i vinograd smo zalivali. Sve to je uzrokovalo da imamo 20 odsto roda
manje. Bez obzira na to, grožđe je odličnog kvaliteta – ističe Stepanov.
Naš sagovornik zajedno sa suprugom Jelenom ima zasad vinograda na površini od dva hektara. Grožđe se bere na jednom hektaru, jer je drugi vinograd mlad i tek naredne godine počeće da daje rod.
– Tokom vikenda pbavili smo i  berbu rajnskog rizlinga čime je  završen posao u našim vinogradima. Ovo je i najvažniji posao jer ubiramo plodove celokupnog rada od rezidbe, kopanja, skidanja lastara do vlačanja. Uvek strepimo kakva će godina biti i berba to okončava – napominje Jelena Stepanov.


I u vinogradu Zorana Malbašića u Novim Kozarcima je  manji rod. Uzgaja tri sorte grožđa, od kojih dve crvene, kaberne sovinjon i merlo, dok je od belih zastupljen rajnski rizling.
– Berbu sam  završio i ima manje prinosa u odnosu na prošlu godinu. Kod merloa je rod umanjen za 20 odsto, a kod kabernea i rizlinga do 15 procenata. Zbog bolesti, takozvane sušice, koja dolazi sa kišama, rod je manji. Isto je bilo i 2017. godine i poučen tim iskustvom ove godine dobro sam sačuvao vinograd. Kvalitet grožđa je odličan i siguran sam da će takvo biti i vino – saznajemo od Malbašića.


Malbašićev vinograd prostire se na površini od 1,7 hektara, a zasađeno je sedam i po hiljada čokota. Rod u proseku treba da bude 2,5 kilograma po čokotu.
U narednom periodu vinogradare očekuje muljanje i prerada grožđa u vino, ali i u rakiju. Kakvo su vino proizveli, znaće za nekoliko mesecikada počnu ocenjivanja mladih vina na mnogobrojnim manifestacijama i takmičenjima.

Don`t copy text!