(ВИДЕО) Постављен нови, позлаћен, крст на цркви Светог Архангела Михаила у Мокрину

На цркви Светог Архангела Михаила у Мокрину у присуству мештана, представника града и свештеника Српске православне цркве постављен је нови крст. Прошлог августа услед невремена и силине ветра, срушен је стари крст постављен 2004. године.

Митрополит банатски Никанор освештао је крст.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kikindski portal (@portalkikindski)

-Ово је значајан историјски догађај за цркву и Мокрин. Крст је симбол наше победе и силом часнога крста Господ Христос је победио непријатеље и оснажио га да се њиме решавају сви проблеми – рекао је митрополит банатски Никанор.

Бојан Стајић, парохијски свештеник у мокринској цркви додао је да је захвалан свима који су помогли да  14 месеци после невремена храм поново добије крст.

-Ангажовали су се и Мокринчани, али људи који воде порекло из нашег села. Крст је круна нашег храма и поново краси село. Црква Светог Архангела Михаила почела је да се гради 1762. године и једна је од најстаријих у Војводини – рекао је свештеник Стајић.

Нови крст израђен од прохрома, а донирао гаје Павле Ж. Ђорђевић из Раковице.

-Моја породица поклонила је крст тежак око 70 килограма. Моја мајка је родом из Мокрина и када сам чуо да је стари крст страдао након невремена решио сам да у својој гвожђарској радњи заједно са сином Миланом, израдим нови и поклоним га цркви – навео је Ђорђевић.

Постављању крста присуствовао је и градоначелник Младен Богдан.

-Крст је поново на свом месту на радост свих нас. Нека дуго траје и краси мокринску цркву која је и споменик културе. Олуја која нас је задесила прошлог августа успела је да уједини Мокринчане, али и људе који воде порекло из овог места и заједничким снагама дошли смо до крајњег циља. Уједињени можемо све, што се и показало на овом примеру – истакао је Богдан.

Горан Ристић, председник МЗ Мокрин додао је да је локална самоуправа издвојила 250.000 динара за полирање и позлату крста и подсетио је да је црква Светог Архангела Михаила је споменик културе и непокретно је културно добро од изузетног значаја.

 

Изградња цркве у Мокрину почела је 1762. године и првобитно је била висока 12 метара. Доградњом, 1835. и 1836. године, храм је добио нови торањ са сатовима и пошто је изграђена припрата, црква је продужена за 15,5 метара, тако да је садашња дужина 43, а торањ је висок 42 метра. На звонику се налазе се три звона, од којих су два, велико и мало, по други пут претопљена 2008. године.

У цркви се налази висока барокна олтарска преграда, са дрворезбарским радом рокајних мотива, и то  је први  сликарски подухват Теодора Илића Чешљара по доласку са школовања на бечкој Академији. То је уједно и једини у потпуности сачуван Чешљаров иконостас, који као такав представља значајно сведочанство о наступајућим иконографским и ликовним новинама.

А.Ђ.

 

 

 

ТВОЈ БРЗИ ИНФО (ВИДЕО): Кратко, јасно, суботом

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

ТВОЈ БРЗИ ИНФО и ове суботе на вашем порталу

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

Don`t copy text!