Поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе: Изложба „Пут Прве српске добровољачке дивизије 1916-1918“

У Историјском архиву отворена је изложба „Пут Прве српске добровољачке дивизије 1916-1918“ поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе. На 25 паноа представљен је ратни пут Прве српске добровољачке дивизије, од Одесе, Солунског фронта и коначног ослобођења државе.

-Историјски архив први пут укључио се у обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе који се обележава сваке године 15. септембра. У реализацију изложбе укључио се и Градски одбор СУБНОР-а, а заједнички циљ био је да представимо епопеју српских војника од формирање дивизије у Русији, па све до пробоја Солунског фронта. Помоћ смо имали и од стручњака из Музеја жртава геноцида, али и државног и нашег архива – рекао је Срђан Сивчев, директор Историјског

У оквиру изложбе могу се видети и аутентична докумената који се тичу српских добровољаца из Велике Кикинде и северног Баната. Они су на фронт послати као Аустроугарски војници како би се борили против Руса, међутим пребегли су на руску страну и они су били део добровољачке дивизије. Око 1.500 Кикинђана учествовало је у Првом светском рату на страни српске армије као добровољци.

На отварању изложбе окупљенима се обратио пензионисани генерал Милорад Ступар који је овом приликом истакао да су добровољци најхрабрији борци јер они се сами пријављују да бране државу када је у опасности и не чекају да их било ко позове.

Догађају је присуствовао и члан Градског већа Жељко Раду.

-Изложба показује храброст и одважност наших предака који су нас задужили. На нама је да чувамо културу сећања на оне који су се борили за слободу – додао је Раду.

Изложба ће бити отворена наредна два месеца.

А.Ђ.

Don`t copy text!