Обележено 50 година од оснивања Кинолошког друштва Кикинда

Доделом плакета и захвалница најзаслужнијим члановима и сарадницима Кинолошко друштво обележило је 50 година од оснивања. Кикиндско друштво најстарије је у Војводини и умногоме је утицало на кинологију у окружењу, истакао је овом приликом председника Милан Белић.

-Пре пет деценија 18. новембра у просторијама Основне школе „Фејеш Клара“ 19 ентузијаста формирало је Кинолошко друштво Кикинда. Од тада пуних 50 година радимо и опстајемо. Од првих  оснивача четворица су живи и то Милош Веселинов, Макса Кекез, Бора Кубурић и Војислав Белић. Од старијих је са нама и Михаљ Мумпер и до скоро је био активан у радној кинологији са службеним псима – сазнајемо од Белића.

Свечаности су присуствовали и представници Кинолошког савеза Србије председник Миломир Мариновић и секретар др Махмуд Ал Дагистани који су такође наградили најстарије и остале чланове за изузетан допринос и унапређење кинологије града. Кикинда је средина богата кинолошким успесима.

-Међу нама је и Мики Весков кинолог познат у свету, а уједно је и потпредседник друштва. До сада је одгајио више светских и европских првака расе немачки оштродлаки птичар, а успешан је и члан репрезентације у раду. Он је један од наших представника на међународним, европским и светским првенствима. Наши чланови заступљени су на свим манифестацијама у земљи и иностранству са завидним успесима. Имамо и десетак активних судија – сазнајемо од Милана Белића.

Друштво окупља између 70 и 80 чланова међу којима има и младих заинтересованих да науче више о псима и псећим расама.

-Циљеви друштва су да и даље организујемо кинолошке манифестације попут изложби и смотри, полагање испита, едукацију младих чланова и полагање судијских испита. На нама је да помогнемо нашим члановима да напредују  и да буду још бољи  – рекао је наш саговорник.

 

Расе паса које су најзаступљеније код наших одгајивача мењају се из године у годину. Некада су били актуелни амерички стафордски теријер, потом је наишао период добермана, али пас који је увек био заступљен је немачки овчар.

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!