Купус солидно родио: Чим захлади почеће потражња за овим поврћем

Повртари приводе крају послове на њивама и полако своде рачуне. У овом моменту на отвореном је актуелна берба купусњача: купуса, карфиола, целера, броколија. И у газдинству повратара Александра Свирчева из Иђоша стигао је купус, који се ранијих у година у ове време увелико куповао због сезоне кишељења.

-Повртарством се бавимо скоро три деценије и свака година је прича за себе. Топло време , за ово доба године, смањило је потражњу, јер је код нас обичај да се купус кисели тек када захлади. Срећа је па он може да стоји на њиви, тако да смо до сада посекли између 40 и 50 килограма рода – истакао је Александар Свирчев.

Наш саговорник производи више сорти купуса, али је футошки најтраженији. Ова сорта је и најтежа за узгој и ретко ко је има на њиви.

-Имам јутро под купусом и биће рода око 30 тона. То је солидно за ову годину. Футошки купус је најтраженији, али мало је повртара који га узгајају јер није отпоран на променљиве временске услове са којима смо суочени из године у годину – додаје наш саговорник.

Цена купуса је 60 динара за килограм, а квалитет му је одличан.

-Карфиол је ове године стигао јако рано. Интересантно је то да прошле године у ово време нисам могао да стигнем да га набарем колико се тражио, а ове никоме не треба. Време му није одговарало тако да сам морао да истањирам пола јутра, а са пола јутра имам рода – каже Свирчев.

Целер је стигао на време, али је ове године била мука узгојити га. Јун је био, малтене, фаталан за ово поврће. Стога је ове године било пуно више прскања против болести. Целер се одлично продаје, а посебно се тражи у Новом Саду.

-Першун ће имати солидан род. Код њега нема изненађења и он мање, више, увек исплати уложено – напомиње повртар из Иђоша.

Паприка је најлошије прошла ове године. Било је оних за печење, бабура и љутих и због пролећних киша производња на отвореном није дала жељене резултате. Са друге стране она у пластеницима Свирчеву је надокнадила изгубљено на њиви.

-Бабура је најбоље родила, али њу највише узгајам у контролисаним условима. Ове године никада раније паприка није дошла и никада брже је нисам продао – закључио је Александар Свирчев.

 

Највећа ставка у овогодишњој производњи је заливање. И сада се купусњаче на отвореном заливају, а тако је било и у августу и септембру.  Како је заливање било константно потрошња струје је била велика и то је ставка која и највише оптерећује повртаре који имају заливне системе.

Пољопривредно газдинство Свирчев узгаја више од 20 врста поврћа у пластеницима и на отвореном. Производња се одвија у 12 пластеника и на десетак јутра на отвореном.

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!