Кики у част: Одржан шеснаести „Мамутфест“

Креативне радионице, изложбе и позоришна представа привукле су посетиоце овогодишњег „Мамутфеста“, традиционалне манифестације којом Народни музеј симболично обележава рођендан мамутице Кике. Њен скелет пронађен је у глинокопу фабрике „Тоза Марковић“ 1996. године.
„ У периоду од 2005. до 2007. године реализован је програм “Кикиндски мамут“, у то време најплаћенији пројекат Европске уније у Србији у износу од 250.000 евра, захваљујући ком су оригинални фосилни остаци пресељени у кикиндски Музеј и изложени публици. Урађена је копија у природној величини и израђен 3Д филм, односно комплетан план популаризације овог вредног експоната“, указала је Лидија Милашиновић, директорка Народног музеја Кикинда.

Програм 16. Мамутфеста обухватио је изложбе „Музеј у очима деце“, ‘„У друштву са мамутом“, као и изложбу цртежа Јелене Јаконић, потом радионице „Музејска авантура”, стреличарску радионицу „Ловци на мамута“, радионицу за тинејџере „Кустосирање”, али и концерт за бебе, као и позоришну представу „Ружно паче“ Дечјег позоришта из Суботице. У оквиру „Базара музеја и идеја“ представили су се Природњачки музеј из Београда, Народни музеј Лесковац, Музеј Тера, Народни музеј Зрењанин, Народни музеј Србије и ПТТ музеј.

„Мамутица Кика је заштитни знак и бренд Кикинде. Циљ ове манифестације је да наслеђе заједнички оживимо” рекао је градоначелник Никола Лукач на свечаном отварању и захвалио се ресорном министарству и покрајинском секретаријату, на подршци организацији „Мамутфеста“.

Да је Кикинда град веома посвећен очувању културног наслеђа и културном туризму, истакла је Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за културу и образовање.

“Ова традиционална манифестација је од великог значаја јер деца имају прилику да кроз разноврсне и интересантне програме и радионице науче нешто ново о самом мамуту, али и начину живота људи у прошлости“, истакла је Мицковски.

 

Кика имала 64 године и седам тона

Пронађен скелет мамута је готово комплетан, очувано је око 90 одсто коштане масе. Стручњаци су утврдили да је реч о женки која је била стара 64 године. Била је висока 4, 7 метара и дуга 7 метара, са кљовама од 3,5 метара. Тежила је седам тона.
Утврђено је да се Кика заглибила у приобалном делу мочваре где је, због старости и болести (боловала је од реуме) постала лак плен лешинарима. Импозантни скелет ове праисторијске животиње пронађен је на дубини од 20 метара.

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!