Неправилна употреба пестицида уништава кошнице – да ли ће апели пчелара уродити плодом?

На почетку смо периода цветања воћа, па су Управа за заштиту биља Министарства пољопривреде и Савез пчеларских организација Србије заједнички апеловали на пољопривредне произвођаче, кориснике средстава за заштиту биља и пчеларе, како би се смањио ризик од тровања пчела.

„Неправилна употреба средстава за заштиту биља, поред опасности да доведе до тровања пчела, утиче и на опрашивање: услед лошег опрашивања, не само да опада принос, већ се и смањује квалитет плодова, па је и мање плодова прве класе у роду“, наводи се у апелу.

Потписници подсећају да Закон потпуно забрањује примену пестицида отровних за пчеле у току цветања, у било ком делу дана, тако да се пестициди који су отровни за пчеле не смеју примењивати ни увече, ни рано ујутру.

Управа и Савез пчеларских организација апелују на пољопривредне произвођаче, да, чак и када примењују средства за заштиту биља која су отровна за пчеле код културе која није у цвету, прво сузбију корове у воћњацима јер, како наводе, корови који су у фази цветања могу да буду посећени од стране пчела.

Посебно скрећу пажњу пољопривредним произвођачима да је, приликом третирања уљане репице и соје инсектицидима, забрањено примењивати оне који су отровни за пчеле у току цветања.

Проблем је и третирање комараца из ваздуха, упозоравају, јер се често поклапа са цветањем липе и других медоносних биљака које пчеле интензивно посећују.

О томе зашто су апели неопходни и како се пчелари „носе“ са овим проблемом, за наш портал говори Саша Чолак, председник Савеза пчеларских организација Војводине, дугогодишњи председник Удружења пчелара Војводине. Чолак се пчеларством бави 37 година.

– Проблем је у томе што се не контролише спровођење прописа приликом третирања пољопривредних култура инсектицидима – каже Чолак. – Раније пестициди нису били, у тој мери, отровни за пчеле, нити је било толико пољопривредне производње на великим површинама, па је и тровање пчела био спорадична појава и догађала се на микролокацијама.

Чолак је подсетио на два велика инцидента на подручју Кикинде – први који се догодио 2015. године, када је 3.509 кошница изгубило све излетнице због тровања, али су пчелиње заједнице ипак некако преживеле; други се догодио 2019, када је, како каже, било стравично тровање. Тада је потпуно уништено 1.668 кошница отровом „фипронил“ који је, у том тренутку, био седам година забрањен за употребу на пољопривредним културама у Србији. Све је пријављено Полицији, али починиоци никада нису пронађени.

– Са позиције члана Групације за пчеларство Привредне коморе Војводине, још пре неколико година поднео сам захтев за измену Кривичног законика Србије – да то не буде само кривично дело, него и да се процесуира по службеној дужности. Пчелари не могу и не треба појединачно да се боре са адвокатима великих корпорација. Ове године предлог је обновљен и сада је потребно да лобирамо да се закон измени – каже Чолак.

Да се проблем мора решавати системски јасно је јер, како каже Чолак, пчелари сваке сезоне, од марта до краја августа, брину да ли ће пчеле затећи живе.

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!