Zdrav doručak na početku Dečije kuvarske škole

Mališani uzrasta od 7 do 11 godina, požurili su ovog jutra da ne propuste početak škole za male kuvare. Gošća im je bila zamenica gradonačelnika Dijana Jakšić Kiurski sa kojom su pravili zdrave sendviče, sa puno povrća.

– Ovo je za njih, pre svega, zabava, ali je i korisno jer uče da se osamostaljuju – ili da već sami naprave sebi nešto da jedu ili bar da pomognu odraslima u kuhinji. – Koliko vidim, ovi mališani već imaju iskustva, i u pripremi hrane i u kreativnosti, i u tome uživaju. Pošto smo počeli rano, pravimo kreativni doručak  i, dok ga pripremamo, pričamo o zdravoj hrani. Mislim da je ova radionica izuzetno korisna – rekla je Dijana Jakšić Kiurski.

Prvi je u školicu kuvanja stigao dečak, osmogodišnji Vladimir. Iako ranije nije učestvovao, napominje da je već iskusan kuvar.

– Umem da spremim nudle. To najviše i volim da jedem – kaže.

Program „Mali kuvar“ je veoma popularan i mlađi osnovci su uvek  zainteresovani u velikom broju. Mesta su se popunila za sat vremena, kaže voditeljka radionice, Tanja Nožica.

– Ovo je idealan uzrast za našu kuvarsku školu. Drago mi je što imamo dece sa strane, i iz inostranstva, koja su ovde na raspustu. Sutra će sa nama hranu spremati slikari, u sredu će mladi kuvari praviti čuvene iđoške krofne sa članicama Udruženja žena iz tog mesta, a u četvrtak nam dolazi dr Gordana Rodić i sa njom ćemo praviti vafle. Završavamo u petak, u Udruženju građana  „Torontal“ u Ruskom Selu, gde ćemo praviti medenjake ili knedle sa šljivama. Zbog velike zainteresovanosti, ove radionice biće organizovane još dva puta u toku leta – kaže Nožica.

Veljko i Vukan su braća koja žive u Viskonsinu i prvi put su na radionici.

– Sviđa mi se, i najviše volim da jedem salatu. Već imam i drugare ovde – kaže Veljko. Vukan dodaje da mu se sve dopada, da voli da pravi hranu i da jede salatu.

Nataša i Anđela su drugarice iz vrtića i komšinice.

– Ovde sam već peti put, volim da kuvam i da pravim kreativne stvari od hrane. Najviše volim špagete – kaže Nataša. Anđela je došla prvi put i zadovoljna je što se danas prave baš sendviči.

Po završetku seckanja, mazanja i kreativnog slaganja namirnica, uz druženje, u slast su se pojeli sendviči sa smajlijima i u svim drugim kreativnim oblicima malih, vrednih kuvara.

S. V. O.

Don`t copy text!