Здрав доручак на почетку Дечије куварске школе

Малишани узраста од 7 до 11 година, пожурили су овог јутра да не пропусте почетак школе за мале куваре. Гошћа им је била заменица градоначелника Дијана Јакшић Киурски са којом су правили здраве сендвиче, са пуно поврћа.

– Ово је за њих, пре свега, забава, али је и корисно јер уче да се осамостаљују – или да већ сами направе себи нешто да једу или бар да помогну одраслима у кухињи. – Колико видим, ови малишани већ имају искуства, и у припреми хране и у креативности, и у томе уживају. Пошто смо почели рано, правимо креативни доручак  и, док га припремамо, причамо о здравој храни. Мислим да је ова радионица изузетно корисна – рекла је Дијана Јакшић Киурски.

Први је у школицу кувања стигао дечак, осмогодишњи Владимир. Иако раније није учествовао, напомиње да је већ искусан кувар.

– Умем да спремим нудле. То највише и волим да једем – каже.

Програм „Мали кувар“ је веома популаран и млађи основци су увек  заинтересовани у великом броју. Места су се попунила за сат времена, каже водитељка радионице, Тања Ножица.

– Ово је идеалан узраст за нашу куварску школу. Драго ми је што имамо деце са стране, и из иностранства, која су овде на распусту. Сутра ће са нама храну спремати сликари, у среду ће млади кувари правити чувене иђошке крофне са чланицама Удружења жена из тог места, а у четвртак нам долази др Гордана Родић и са њом ћемо правити вафле. Завршавамо у петак, у Удружењу грађана  „Торонтал“ у Руском Селу, где ћемо правити медењаке или кнедле са шљивама. Због велике заинтересованости, ове радионице биће организоване још два пута у току лета – каже Ножица.

Вељко и Вукан су браћа која живе у Висконсину и први пут су на радионици.

– Свиђа ми се, и највише волим да једем салату. Већ имам и другаре овде – каже Вељко. Вукан додаје да му се све допада, да воли да прави храну и да једе салату.

Наташа и Анђела су другарице из вртића и комшинице.

– Овде сам већ пети пут, волим да кувам и да правим креативне ствари од хране. Највише волим шпагете – каже Наташа. Анђела је дошла први пут и задовољна је што се данас праве баш сендвичи.

По завршетку сецкања, мазања и креативног слагања намирница, уз дружење, у сласт су се појели сендвичи са смајлијима и у свим другим креативним облицима малих, вредних кувара.

С. В. О.

Don`t copy text!