10 децембра, 2023

Завршница Симпозијума „Тера“ – глина као изазов изласка из личног поетског комфора

Уметници који су ове године имали привилегију да стварају на 42. Симпозијуму „Тера“, полако завршавају своје радове и сабирају утиске после једномесечног боравка у нашем граду. У простору Атељеа, у пуном уметничком комфору, једну скулптуру великог и две мањег, галеријског формата, оставиће и Саша Панчић из Београда, сликар по вокацији, али и вајар чије су скулптуре у металу већ годинама део јавног простора.

– Скултпутре су мало ван мог уобичајеног рада и поетике. Из поштовања према материјалу који вам одређује шта можете и шта не можете, морате бити спремни да изађете из личног поетског комфора који сте зидали годинама – прецизира Панчић. – „Тера“ је за нас прилика да пуно научимо, без обзира на искуство. Све је ново. Мало је рећи да смо задовољни, постали смо тим.

Ледија Костандини, прва је уметница из Албаније, учесница Симпозијума. Ствара у различитим медијима, укључујући и инсталације, те јој рад са глином није стран. Стационирана је у Тирани где има свој студио и ради као слободни уметник.

– Сада се питам зашто раније нисам више радила у глини јер сам овде схватила да имам талента и за то. Када је у питању тема, хтела сам да изаберем нешто компликованије, што је изазов, хтела сам да се помучим. Изабрала сам две руке, за то ме је инспирисала глина, не као материјал, већ као објект, она означава нашу повезаност са земљом – објашњава Ледија. – Не могу ни да опишем осећај који имам овде, и није у питању само радно искуство, јаке везе створили смо и на људској основи. Све је јако добро организовано, „Тера“ тим је предиван, све нам омогућавају. Упознала сам много људи у Кикинди, били смо на многим догађајима, видела сам и алтернативну и андерграунд живот града који је јако миран и има дивна места за опуштање. Надам се да ћу имати прилику поново да дођем и надам се даљој сарадњи са „Тером“ – и других уметника и организација из Албаније.

Са Ла Палме на Канарским Острвима стигао је вајар Хорхе Веда.

– Веома сам пријатно изненађен, осећам се јако лепо овде. Рад на „Тери“, град и људи, све је дивно – каже Хорхе. – Моје дело је триптих по грчком миту „Отмица Европе“. Надам се да ћу се вратити следеће године да видим своје скулптуре на изложби и све људе које сам овде упознао.

На 42. сазиву стварају и Никола Ненадић из Хрватске и Чедомир Васић и Мирољуб Стаменковић из Србије.

Радове са овогодишњег симпозијума Кикинђани ће имати прилику да виде на Тргу од следећег лета и отварања 43. Симпозијума. До тада, као и увек, „Теру“ промовишу њени учесници, они који су имали част да Симпозијум упишу у своју уметничку биографију.

не, не , не!!!!!!