Чланице удружења „Орхидеја“ из Банатског Великог Села краљице су ајвара у Кикинди. Њихов ајвар припремљен на такмичењу „Изађи ми на теглу“, одржан на Градском тргу, оцењен је као најбољи. Новка Павић из удружења „Орхидеја“ истакла је да су успеле у намери да одбране титулу коју су освојиле прошле године.
-Тајна доброг ајвара је добра воља, добар шпорет, квалитетна паприка и љубав. Трудиле смо се да ајвар скувамо онако како га припремамо за наше породице. Заједно са мном у такмичењу су учествовале Марија Пилиповић и Љиљана Кери. Драго ми је што ћемо поново бити део националног такмичења. Сада знамо шта нас очекује и потрудићемо се да добијемо главну награду, шпорет „смедеревац“ – рекла је Новка Павић.
Друго место припало је екипи КУД-а „Еђшег“, а треће су биле чланице удружења „Јединство“ из Руског Села које су 2020. године биле националне победнице. Жири у саставу Радован Субин, Нада Крстоношић и Младен Богдан једногласно је донео одлуку о победничком ајвару.
-Укус, компактност и боја су три компоненте које смо бодовали. Било је тешко одабрати победнички ајвар јер су сви били одлични. Одлучиле су нијансе и пресудило је то што је најбољи ајвар био густ, комапктан и има леп укус – додао је Радован Субин.
Председник Скупштине града Младен Богдан први пут био је део гастрономског жирија и открива нам да није било нимало лако.
-Ајвар је један од заштитних знакова српске кухиње и зову га и српски кавијар. Сви узорци били су сјајни. Честитам победницама, али и свима који су учествовали у такмичењу што доказује да смо град добрих људи, али и град који чува традиционалну кухињу – прецизирао је Младен Богдан.
Додели награда присуствовао је и градоначелник Никола Лукач који је и током дана посетио све екипе. Чланице удружења „Орхидеја“ и КУД-а „Еђшег“ добиле су прилику да представљају наш град на националном такмичењу које ће 7. октобра бити одржано у Београду.