Подршку такмичарима у кувању ајвара пружио градоначелник Никола Лукач

На Градском тргу је у току  такмичење у кувању ајвара у оквиру каравана под називом “Изађи ми на теглу”. Учествује десет екипа и то „Сувача“, КУД „Еђшег“, „Здрави резанци“, „Дора“, „Бабин ајвар“ и „Пируета“ из Кикинде, као и удружења жена „Нови Козраци“, „Наковчанке“,  „Орхидеја“ из Банатског Великог Села и „Јединство“ из Руског Села. Матилда Дукаи из рускоселског удружења „Јединство“ нада се да ће ове године поновити успех из 2020. када су биле победнице националног такмичења.

-То је потврда да правимо одличан ајвар. Не постоји тајна, најважније је да се прави са љубављу. Важно је и дружење, размена искуства што нуди ово такмичење – рекла је Матилда Дукаи.

Екипа „Пируета“ Балетске школе имала је помоћнице, младе балерине. Ингрида Војводић Црномарковић истиче да су први пут на овом гастрономском такмичењу.

-Ова манифестација одлично се уклапа у пројекат који радимо „Кад се многе руке споје“. Сложно правимо ајвар, а наш ће бити посебан с обзиром на то да ће имати тајни састојак,  уметност – напоменула је Ингрида Војводић Црномарковић.

Екипе је обишао градоначелник Никола Лукач који је овом приликом истакао да је Кикинда осми пут домаћин гастрономском надметању.

-Такмичење је важно јер чува традиционално јело, које је део наше културе, од заборава. Ово је уједно и промоција Кикинде, али и умећа наших домаћица које итекако умеју да скувају одличан ајвар. Сви се потајно надамо да ћемо и ове године имати прваке на нивоу читаве земље, као што је то било пре три године – прецизирао је Лукач.

Екипа која направи најбољи ајвар представљаће Кикинду на националном такмичењу у Београду у октобру. Организатор је Удружење грађана “Башта машта”, а гастронско надметања одражава се у више градова Србије.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!