У току је еколошка недеља: Маскирани малишани најбољи амбасадори природе

Еко карневал окупио је малишане из вртића „Плави чуперак“, „Пчелица“ и „Бамби“. Шетњом Градским тргом скренули су пажњу суграђанима о важности очувања животне средине. Карневал је и највеселија активност у оквиру обележавања Еколошке недеље која је почела 22. и траје до 26. априла, рекла је Мирослава Наранчић, секретарка Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој.

 

-Маскирани малишани, њих седамдесетак, најбољи су амбасадори природе. Они су овим путем послали поруку колико је важно да чувамо и негујемо наше окружење, а израђујући маске научили су пуно тога о животној средини и како је заштити – истакла је наша саговорница.

Организовано је и одношење тонер касета из јавних установа. Она се годинама организује у Градској управи, а циљ је да се прошири и на школе и друге установе.

-Активност, коју у сарадњи са Пољопривредном стручном службом, организујемо први пут носи назив „Заштитимо плодне равнице“ и она обухвата адекватно збрињавање амбалаже од пестицида и хербицида. Пољопривреднике упознајемо на који начин да прикупљају отпад у својим домаћинствима. У јуну ће фирма, која се бави одлагањем ове врсте опасног отпада, обићи домаћинства и покупити га на начин како је то законом прописано – навела је Мирослава Наранчић.

У четвртак ће у школама бити промовисани QR кодови под називом „Очитај и сазнај – еко снага града“. Ученици ће путем кодова моћи да сазнају какво је стање са аерополеном у граду, комуналном буком, квалитетом ваздуха и хигијенском исправношћу воде на јавним чесмама. Поред најновијих, ту је и база података из ранијег периода. Акцијом „Спашавајмо животну средину“, чланови ДВД  из Кикинде, ватрогасци „Нафтагаса“ и запослени у Секретаријату у петак ће чистити Симићев салаш.

 

 

У току је и акција сакупљања кабастог комуналног отпада из домаћинстава. Велики контејнери у граду и селима биће доступни до 5. јула.

А.Ђ.

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

Don`t copy text!