10 децембра, 2023

У ОШ „Жарко Зрењанин“ изведена вежба евакуације и спасавања

Показна вежба у оквиру пројекта „Банат 112 – брз одговор на заједнички изазов“ који Град Кикинда спроводи у партнерству са Општином Жомбољ и Црвеним Крстом Кикинда одржана је данас у ОШ „Жарко Зрењанин“.

Примену плана евакуације у случају земљотреса извели су ђаци и запослени у Школи, Ватрогасна јединица НИС-а и Црвени крст Кикинде.

– Сматрамо да је ово важна активност јер подижемо ниво безбедности деце и свих запослених у Школи. Претходно смо имали низ предавања и обука на којима су нам припадници Ватрогасне јединице и Црвеног крста помогли да савладамо све процедуре неопходне да се евакуација Школе у случају непогода, земљотреса, пожара, изврши на најбољи могући начин и сачувају животи – рекао је директор Школе „Жарко Зрењанин“, Тихомир Фаркаш.

Вежба је организована у оквиру прекограничног пројекта али и као део активности поводом Светског даnа прве помоћи, истакла је Данијела Бјељац, секретарка кикиндског Црвеног крста.

– Вежбамо евакуацију и збрињавање ученика и запослених у Школи и проверавамо знање које су деца и запослени усвојили на нашим едукацијама. Поред тога, деца се упознају са опремом и програмима Ватрогасне јединице и Црвеног крста. На тај начин заједно радимо на подизању отпорности заједнице. У току пројекта едуковали смо више од 600 деце основношколског узраста у области прве помоћи. Уз то, били смо укључени у израду промо и видео материјала који се користио током летње кампање и промовисали смо програм прве помоћи – рекла је Данијела Бјељац.

Она је додала да је Црвени крст, по овом пројекту, добио вредну опрему за тим прве помоћи који ради у ванредним ситуацијама током обезбеђења јавних манифеставција, када су у питању збрињавање и спасавање живота.

Вежби су присуствовали Небојша Јованов, члан Градског већа и Мирослав Дучић, начелник Севернобанатског управног округа.

– Циљ Пројекта је унапређење техничких капацитета Службе хитне помоћи и едукација младих у области цивилне заштите у партнерским градовима – објаснио је Јованов. – За Службу хитне помоћи обезбеђена су три опремљена возила, медицинска опрема, намештај за амбуланту и униформе за запослене.

Град Кикинда, Општина Жомбољ и Црвени крст Кикинда, као партнери, започели су пројекат 17. јануара и завршиће га половином децембра. Укупна вредност пројекта је 768 хиљада евра, од тога 85 одсто чине средства ЕУ, а 15 одсто, у износу од 115 хиљада, финансирају партнери.

не, не , не!!!!!!