Даљинско грејање скупље од новембра: Рачун за стан од 60 квадрата биће увећан за 1.900 динара

Даљинско грејање на територији града поскупело је за 15,55 одсто   за кориснике којима се ова услуга обрачунава по метру квадратном, док је за грађане којима се даљинско грејање обрачунава по утрошку увећање 16,97 процената. Одлука о изменама цена донета је на заседању Скупштине града.

Према речима Душана Марјановића, в.д. директора ЈП „Топлана“ пословање ове фирме у првој половини године је у губитку 5,8 милиона динара, а разлог томе је већа цена енергента. У јануару ове године „Србијагас“ је цену природног гаса повећао за 11 процената, а 10 одсто поскупела је електрична енергија.  Исто повећање било је и у мају.

-Услед тржишних цена енергената, који директно утичу на формирање цене даљинског грејања, морали смо да повећамо цене наших услуга. Нове цене обрачунавају се од 1. новембра. Практично, то значи да ће на рачунима који стижу у децембру бити исказана нова цена. За стан од 60 метара квадратних по старој цени грејање је износило око 12.000 динара, а са поскупљењем оно ће бити 13.900 динара – рекао је Марјановић.

Поред свега наведеног, скупљи су материјали и услуге, али и цена рада.

-Није лако донети одлуку о повећању цена, али тржиште је то које диктира. Протекле две године, сведоци смо, да су гас и струја поскупели пет пута. У протеклих десетак година уложено је максимално у реконструкцију топловода и замену дотрајале опреме. На нама је да урадимо све да изнађемо средства да обезбедимо новац да заменимо дотрајале производне јединице, да модернизујемо и аутоматизујемо наша постројења. Издвојили смо 1,8 милиона динара у те сврхе, односно за израду пројектно-техничке документације и то за комплетну реконструкцију котларнице Центар. Уз подршку Града очекујем да ћемо ове године успети да завршимо неопходну документацију и да код покрајинских фондова конкуришемо за средства. То је начин да смањимо потрошњу гаса и електричне енергије и да формирамо цене не зависећи од поскупљења – прецизирао је Марјановић.

Марјановић је подвукао да поскупљење није хир „Топлане“ или локалне самоуправе него одлука која је морала да се донесе. Примера ради, у Шапцу је даљинско грејање поскупело 32 одсто, у Сомбору 20, у Суботици 17,5, а у Зрењанину је поднет предлог за поскупљење од 50 процената.

 

 

(ВИДЕО) На свечаности у Градској кући додељене борачке легитимације

У настојању да се побољша статус и положај бораца из ратова деведесетих, један од програма...

(ВИДЕО) Како да смањимо утицај стресогених фактора: Гост подкаста је др Горан Абрахам

Како утицати на смањење стреса и стресогених фактора који доводе до различитих болести, била је...

(ВИДЕО) Министарка др Дарија Кисић: Кикинда пример добре прaксе подршке породици и деци

https://youtu.be/FiBhRdb_kig?si=UzxqnrXNCAVSLhTn „Улица отвореног срца“ први пут организована у Кикинди била је посвећена деци са ахондроплазијом....