Суграђани поздравили превентивни преглед поводом Светског дана срца

 Светски дан срца обележен је и у Кикинди мерењем притиска и шећера у крви. Акцију су организовали Дом здравља и Црвени крст са циљем да се скрене пажња на све факторе  ризика који могу довести до кардиоваскуларних болести које су и водећи здравствени проблем у развијеном свету. Међу онима који су се одазвали бесплатној контроли је и Зорица Митић.

притиска и шећера у крви. Акцију су организовали Дом здравља и Црвени крст са циљем да се скрене пажња на све факторе  ризика који могу довести до кардиоваскуларних болести које су и водећи здравствени проблем у развијеном свету. Међу онима који су се одазвали бесплатној контроли је и Зорица Митић.

-Кад год има оваквих акција ја им се одазовем. Имам генетске предиспозиције за дијабетес и трудим се да га проверам редовно. Поздрављам овакве акције и сматрам да би требало чешће да се организују – истакла је наша суграђанка.

Бoлeсти срца и крвних судoва  вoдeћи су узрoк умирања у Србиjи. Превентива, али и здрави начин живота најважнији су у очувању срца и крвних судова, напоменула је Оливера Вучковић Попов, главна сестра Патронажне службе.

-Патронажна служба Дома здравља редовно обилазе старије од 65 година и у кућним условима им  проверавамо здравствено стање. Важно је мерити притисак и шећер у крви и  када не постоји здравствени проблем и то је вид превенције на које треба навићи суграђане. Неопходно је пратити и боди мас индекс. Болести кардиоваскуларног система у нашој средини су врло честе услед неадекватне исхране и недостатка физичке активности. На свима нама је да едукујемо становништво о здравој исхрани, али и да промовишемо здраве стилове живота – казала је Оливера Вучковић Попов.

Овогодишњи слоган је „Срцем упознај срце“. Акцији су се одазвала 33 пацијента међу којима је седам имало повишени шећер и један повишени притисак. Светска федерација за срце упозорава да најмање 80 одсто превремених смрти од срчаног и можданог удара може да се спречи контролом главних фактора ризика као што су пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност.

 

(ВИДЕО) Кикиндски малишани учествовали у Кросу РТС-а

Малишани из кикиндских вртића учествовали су на 34. кросу РТС-а „Кроз Србију“. У дворишту Гимназије „Душан Васиљев“...

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

Don`t copy text!