3 октобра, 2023

У ОШ „Фејеш Клара“ обележили Дан матерњег језика

Основна школа „Фејеш Клара“ једина је у Кикинди у којој се настава одвија на српском и на мађарском језику. У овој образовној установи, с правом се поносе тиме што деценијама негују мултикултуралност и вишејезичност. Као и протеклих година, обележили су Дан матерњег језика.

-Данас смо уприличили приредбу и заједнички час ком су присуствовала деца од трећег до шестог разреда, из мађарских и српских одељења. Такмичили су се у квизу, подељени у групе. Циљ активности био је да се укаже на значај неговања матерњег језика. Настојимо ученицима да укажемо и на значај вишејезичности. Ђаци у овој школи уче енглески, као први страни језик и немачки, као други. Као изборне предмете, ђаци имају мађарски језик са елементима националне културе и ромски језик са елементима националне културе- рекла је директорица школе Хермина Чемере.

Не каже се узалуд да човек вреди онолико колико језика говори, истакла је чланица Градског већа за националне мањине, родну равноправност и бригу о породици Мелита Гомбар указавши на значај употребе матерњег језика, неговања културе и духовног идентитета сваког народа.

-Школа „Фејеш Клара“ препозната је као образовна установа која негује лепу реч и леп језички израз, као школа у којој влада толеранција и међусобно поштовање и уважавање културних и језичких различитости. Мултикултурализам и језички и културни плурализам су основна карактеристика времена и друштва у ком живимо. У Војводини у предшколским установама у употреби је десет језика националних мањина. У основним школама, поред српског језика, настава се одвија на још 13 језика националних мањина, а преко 13.000 средњошколаца има прилику да се образује на језику своје националне мањине – указује Гомбар.

Међународни дан матерњег језика је одлична прилика за промоцију мултикултуралности и вишејезичности, истакла је Валентина Мицковски, чланица Градског већа за образовање и културу.

-Тако учимо децу и младе како да поштују различитост. Чињеница је да морамо знати барем један језик да бисмо опстали у данашњем свету, али је врло важно да сачувамо базу матерњег језика да бисмо на тај начин одржали своју традицију и културу, без обзира где се налазили- напомиње Мицковски.

Наредне школске године, ђаци више основних школа, међу којима је и ОШ „Фејеш Клара“имаће прилику да уче и кинески језик, у оквиру ваннаставних активности, а захваљујући сарадњи са Институтом Конфучије из Београда.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!