30 новембра, 2023

У Иђошу јубиларним „Бубалицама“ завршени Дани села

Традиционалним програмом „Вече у шуми – Хајдемо на бубалице“ завршена је вишедневна прослава Дана села у Иђошу.

„Вече у шуми“ одржава се већ три деценије. У сутон, мештани се окупљају и крећу према брегу на крају Партизанске улице, ка месту на којем су се, од давнина, окупљали у данима око Преображења. Догађај је јединствен по томе што је свако, ко је то желео, могао да се појави на „сцени“ и исприча неку занимљиву, најчешће смешну, причу и тако освоји срце своје изабранице или симпатије сељана.

„Бубалице“ допуштају и фолклор, тамбураше и поезију, крофне и кувани кукуруз, све што мештанима улепшава овај празник који је и храмовна славу. Ове године програм су увеличали и гости из Сајана, Мокрина и Кикинде. Један од обичаја био је и да се, ради здравља, уочи Преображења, преноћи у Цркви Сабора Светих Архангела у којој се на празник одржава свечана литургија.

– Тема овогодишње манифестације је сећање на хроничара Јована Ђурђулова који је 1926. издао „Иђошку хронику“ у којој су записани обичаји и нарав наших и мештана  околних села. Желимо да чувамо традицију од заборава, све лепе обичаје наших предака – рекла је председница Савета Месне заједнице, Иванка Грујић.

Прослава Дана села у Иђошу трајала је седам дана и мештани и гости имали су прилику да уживају у различитим програмима: „Фијакеријади“, „Крофнијади“, кувању рибље чорбе, изложбама и књижевним промоцијама, представљању иђошког вина, турниру у малом фудбалу, све у организацији различитих удружења, клубова и организација у овом месту, а под покровитељством Месне заједнице и Града.

не, не , не!!!!!!