1 октобра, 2023

Тржиште некретнина у Кикинди: Просечна цена за стан 600 евра по квадрату

Цене кућа и станова и у Кикинди у протеклом периоду бележе вртоглави раст. Барем такав се стиче  утисак, ако је судити по огласима у којима се станови и куће нуде на продају. Међутим, колико се тога и по којим ценама заиста и прода?

Вредност тржишта некретнина у Кикинди у прошлој години износила је 17,5 милиона динара, показују подаци Републичког геодетског завода. Поређења ради, у Пироту је вредност свих купопродаја износила 15,4 милиона, у Јагодини 31,7, а у Сомбору чак троструко више –чак 52,1 милион.

На територији Града Кикинде током прошле године продата су 82 стана. Цене су зависиле од низа фактора- локације, опремљености, спратности и бројних других, и кретале су се од 183 до 975 евра по квадратном метру. Просечна цена износила је 592 евра за квадрат.

Купци некретнина чешће су се опредељивали за куће, што је условљено самом понудом на локалном тржишту. Занимљиво је да број продатих кућа на територији Града Кикинде протеклих година бележи раст. Тако је 2020. године прометовано 219 кућа, 2021. године 248, док је током прошле године евидентирана продаја чак 398 кућа у Кикинди и околним селима. Цене продатих кућа кретале су се од неколико хиљада евра па до 80.000 евра.

Тржиште некретнина у Србији

Према извештају Републичког гедоетског завода за 2022. годину, тржиште непокретности у Србији наставља с растом већ четврту годину заредом и то мерено бројем остварених трансакција и укупне вредности купопородаја.

За разлику од тржишта непокретности у већем броју европских земаља, где је под утицајем, пре свега каматних стопа, дошло до знатног успоравања раста или чак пада – како цена тако и обима трансакција, ниво цена непокретности у Србији у протеклој години бележи раст. Број остварених трансакција на нивоу целе земље је, такође, и даље у порасту, али слабијем него протеклих година.

Најскупљи Београд на води

Најскупљи квадрат стана у Србији у 2022. години у новоградњи, прометован је на локацији Београд на води где је квадрат плаћен 10.400 евра за стан површине 97 m2.

Када је реч о староградњи, највиша цена по квадрату је 5.238 евра, плаћена за стан у београдској општини Стари град, површине 42 m2 .

Највише новца у прошлој години, чак 2,5 милиона евра, плаћен је стан површине 383 м2 у Београду на води. Најскупља кућа продата је на Савском венцу, плаћена је 5, 1 милион евра.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!