Свечаном седницом и полагањем венаца Рускоселци обележили Дан села

Представници Града, Савета Месне заједнице и СУБНОР-а полагањем венаца на споменик жртвама фашизма у центру Руског Села обележили су Дан ослобођења у Другом светском рату. Све жртве рата заслужују почаст јер су погинуле бранећи слободу, истакли су обраћајући се окупљенима Саво Орељ, председник СУБНОР-а и генерал Милорад Ступар, саветник у Влади Србије и председник Удружења српских ратника.

Одржана је и свечана седница на којој је председник Савета МЗ Руско Село Душан Марјановић говорио о инвестицијама које су урађене у овом месту.

-Покрајински секретаријат за спорт и омладину одобрио је пет милиона динара, а Град Кикинда 7,5 милиона динара са којима смо потпуно реконструисали објекте на стадиону ФК „Црвена звезда“ који су свечано отворени за славу села. Адаптиран је простор Дома културе и после 30 година у реновираним просторијама поново имамо сеоску библиотеку. Асфалтирано је 900 метара Његошеве улице, а уз проширење банкина добили смо одличан пут. За најкасније 15 дана почеће изградња паркинга на четири локације: код православног гробља, испред католичке цркве, испред амбуланте Дома здравља и у дворишту Омладинске сале. Очекује нас и чишћење дивље депоније. До краја године наставићемо и радове на сеоском парку површине 2,5 хектара у центру села – образложио је Марјановић.

Свечаности је присуствовао градоначелник Никола Лукач са сарадницима који је истакао да свако насељено место у локалној самоуправи има квалитетеног партнера.

-Рускоселци знају да цене слободу и достојанствено обележавају све важне датуме у месту. Драго ми је што је обележавању присуствовао велики број мештана, посебно младих, којима треба да пренесемо осећај привржености својој држави и народу. Руско Село може да рачуна на градску управу, да заједнички радимо на побољшању квалитета живота у овој месној заједници – истакао је Лукач.

Ово је била прилика да се Руско Село одужи најзаслужнијим појединцима и колективима. Петооктобарску повељу добио је Милан Ковачевић, власник фирме „Стовариште Ковачевић“ која је показала друштвену одговорност.

-Част ми је што је препознато наше залагање да Руско Село буде још лепше и боље место. Увек се одазивамо свим акцијама, а помажемо и спортистима, талентованим ђацима, али и организовање манифестација.  Фирма је основана пре седам година и наша жеља је да се село развија, да млади остају на селу и да село живи – рекао је Милан Ковачевић.

Лазо Драгић и Бранислав Бербаков захвалнице су добили за друштвено користан рад, али и ангажованост када је неопходно анимирати мештане да се помогне.

-Покренуо сам иницијативу да се уреди православно гробље које је у лошем стању. Нема стаза и не може се прићи појединим гробовима, није било колица за превоз покојника и цвећа. Колица су направљена, а прикупљена су и средства за изливање дела стазе дуге 88 метара  – сазнајемо од Драгића.

У Другом светском рату живот је изгубило 77 Рускоселаца , а место је ослобођено 1944. године.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!