10 децембра, 2023

Кикинда наступа на највећем сајму инвестиција у Европи

Као део делегације Развојне агенције Војводине, Град Кикинда, са још пет градова покрајине, учествује на једном од највећих европских сајмова инвестиција, „Expo Real“-у у Минхену.

На овогодишњој манифестацији у центру Баварске, на више од 54 хиљада квадрата, наступа 2.199 излагача из тридесетак држава света.

Доминантни су излагачи из Немачке који представљају своје покрајине и економске регионе, а значајан је и наступ представника Аустрије, Швајцарске, Холандије, Италије, Француске, Шпаније, Велике Британије и других држава Европе.

Од инвеститора са простора бивше Југославије излажу регије из Словеније и Хрватске. Републику Србију промовишу војвођански градови: Нови Сад, Суботица, Сремска Митровица, Сомбор, Зрењанин и Кикинда, који нуде индустријске зоне, научне паркове и траже инвеститоре за изградњу станова и смештајних капацитета.

Град Кикинда наступа са понудом за индустријске парцеле које су у режиму слободне царинске зоне: Подзона 1 Нове индустријске зоне, као и Индустријска зона „Расадник“. Понуђене су и различите brownfield локације и траже се потенцијални улагачи за изградњу хотела и SPA&Wеllness центра у комплексу Старог језера.

Инвестициона понуда Града Кикинде нашла се у друштву аквизиција великих центара, попут немачких метропола Минхена, Берлина, Хамбурга, Келна, затим европских градова Будимпеште, Варшаве, Барселоне, Амстердама, Прага, Даблина…

Фокус бројних сесија на „Expo Realu“ је на рационалној потрошњи енергије и декарбонизацији, што је посебно важно великим улагачима у различитим секторима – индустријским, хотелијерским и стамбеним.

Приметна је блага уздржаност и већи опрез потенцијалних инвеститора и очигледно је да геополитичке прилике на истоку Европе имају доминантан утицај на нове инвестиције.

не, не , не!!!!!!