Суседи из Румуније са нестрпљењем очекују „Дане лудаје“

Са великом пажњом пропраћена је карневалска поворка која се прошетала данас тргом у Темишвару. Малишани из вртића „Полетарац“, праћени тамбурашким оркестром АДЗНМ „Гусле“ позвали су суседе из Румуније на 38. „Дане лудаје“. Са њима су били представници локалне самоуправе чланови Градског већа Саша Танацков и Љубан Средић.

-„Дани лудаје“ су веома популарни, не само у Темишвару, него и на читавом простору западне Румуније. Ми смо чувари традиције јер су сви наши програми засновани на очувању културног наслеђа, гастрономије, обичаја, свега што краси Банат. Управо то је разлог због ког становници жупанија Тимиш, Арад, Караш радо долазе у Кикинду. И ове године очекујем велики број посетилаца како Румуна, тако и Срба који живе у Румунији, али и свих других народа – истакао је Саша Танацков.

Јавор Радованковић, који живи у Темишвару, дугодишњи је промотер највеће кикиндске манифестације. Овогодишња промоција за  значајан број новинара организована је у Владичанском двору.

-Румуни сваке године са нестрпљењем очекују „Дане лудаје“. Већ неко време се интресују када почиње манифестација и какав је програм и сигуран сам да ће и ове године похрлити у Кикинду. Највише интересовања има за „Банатски фруштук“, мерење такмичарских лудаја, али и концерте. И ово је начин да се још боље повежемо и сарађујемо – рекао је Радованковић.

Задовољство што су Кикинђани промовисали своју манифестацију у Темишвару изразио је и Сорин Јонеску, заменик префекта Жупаније Тимиш и додао да ће у овогодишњем програму учествовати и Срби из Румуније.

-Градови Темишвар и Кикинда имају братски однос. Поносни смо што смо на мапи градова у којима се представљају „Дани лудаје“. Посредовали смо да гранични прелаз Наково – Лунга ради 24 сата. И сами ћемо позвати житеље Темишвара и околине да у што већем броју посете Кикинду и проведу леп викенд уз производе од лудаје. То ће још више продубити братсво између два града и бољу сарадњу између две државе –  напоменуо је Јонеску.

Радно време граничног прелаза 24 сата

Од петка, 15. септембра од 8 часова  до недеље, 17. септембра до поноћи гранични прелаз Наково -Лунга биће отворен нон стоп. На овај начин омогућено је свима да посете све програме у нашем граду и најкраћим путем и дођу и врате се у Румунију.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!