Стратегија развоја спорта у наредних шест година на јавном увиду

Нацрт Стратегије развоја спорта за Град Кикинду од 2024. до 2030. године је на јавном увиду до 27. децембра. Документ се налази на сајту Града путем којег се могу достављати сугестије и примедбе.  Наша локална самоуправа у континуитету израђује стратешка документа важна за развој међу којима је и поменути. Драган Пецарски, члан Градског већа истакао је, представљајући стратегију, да она обухвата све, почев од предшколаца до најстаријих суграђана, укључујући и активне спортисте.

-Стратегија је урађена тако да је усклађена са Законом о спорту. Важна је јер представља и план санације спортске инфраструктуре коју треба унапредити. Приоритет је Спортски центар „Језеро“ који је и храм спорта, али и сви објекти који се налазе око саме зграде. Завршен је пројекат за тренажну дворану и атлетски стадион. Разматрани су и потребни радови у свим салама за физичко васпитање у школама на територији Града. У плану је и изградња новог стадиона који ће финансирати држава – појаснио је Пецарски.

За израду стратешког документа значајна финансијска помоћ стигла је и од надлежног Министарства. Љубомир Васичин, стручни сарадник у тиму за израду Стратегије развоја спорта додао је да је дефинисано пет циљева.

-Први је да се инвестира у постојећу и да се изгради нова спортска инфраструктура како би била што боља, други циљ је да се повећа број квалификованих спортских стручњака, трећи је континуирана подршка постојећим спортским организацијама и реактивација неактивних клубова. На четвртом месту је брига о школском спорту, док је пети циљ брига о особама  које су недовољно обухваћене спортским активностима. Идеја је да рекреативно бављење спортом буде здравствено превентивно, програмски усмерено и праћено од стране спортских стручњака. Све наведено делује захтевно и зато је потребно улагати у објекте јер је стратегијом предвиђена спортска амбуланта, дијагностички центар, континуирана едукација спортског кадра како би се на прави начин радило са децом. Документ је квалитетно урађен са свим релевантним подацима, међутим уколико се не буде радило на акционом плану, који је саставни део стратегије, циљни резултати неће бити постигнути – рекао је Васичин.

Запослени у Спортском савезу урадили су анкету са спортским клубовима, тако да је прикупљен релевантан број показатеља на основу којих су урађене анализе, напоменуо је генерални секретар Зоран Блажић.

-Поздрављам све активности које су претходиле изради стратегије јер је она веома значајна за кикиндски спорт. Њеном реализацијом у наредних шест година сигуран сам да ће се бављење спортом подићи на виши ниво. Заједно са локалном самоуправом Спортски савез спроводиће у дело све што је зацртано и не сумњам у реализацију комплетне стратегије. Сагласан сам са оценом да без улагања у инфраструктуру нећемо моћи да остваримо зацртане циљеве – казао је Блажић.

Значајно је и то што је планирано праћење и реализација поменуте стратегије. У Србији се свега 12 одсто грађана активно бави спортом и важно је овај проценат увећати.

Усклађивање са Законом

У изради стратегије учествовале су и Тијана Сивчев из Секретаријата за јавне службе, удружења грађана и верске заједнице и Драгана Пецарски, градски спортски инспектор.

-Закон о спорту усвојен је 2016. године и мој задатак био је да обиђем спортске клубове како се утврдило докле су стигли са усклађивањем одредби из поменутог Закона. У граду имамо 139 спортских клубова од којих је 90 ускладило своја акта са законским одредбама – прецизирала је Драгана Пецарски.

 

 

 

(ВИДЕО) На свечаности у Градској кући додељене борачке легитимације

У настојању да се побољша статус и положај бораца из ратова деведесетих, један од програма...

(ВИДЕО) Како да смањимо утицај стресогених фактора: Гост подкаста је др Горан Абрахам

Како утицати на смањење стреса и стресогених фактора који доводе до различитих болести, била је...

(ВИДЕО) Министарка др Дарија Кисић: Кикинда пример добре прaксе подршке породици и деци

https://youtu.be/FiBhRdb_kig?si=UzxqnrXNCAVSLhTn „Улица отвореног срца“ први пут организована у Кикинди била је посвећена деци са ахондроплазијом....