27 септембра, 2023

Шта је пета болест? Заразна је, али нема места паници

Неколико случајева заразе инфективним еритемом код деце вртићког узраста дијагностиковано је у кикиндском Дечијем диспанзеру. По појави симптома, родитељи најчешће помисле да је реч о алергији.

Ово вирусно обољење изазива Парвовирус Б19,  црвенило образа и кожни осип су карактеристични симптоми, али у раној фази, могу деловати као алергија, сазнајемо од др Горане Гајски, педијатра у Дечијем диспанзеру.

-То је ређа инфекција код деце предшколског и школског узраста, која се манифестује кожним променама. Пре избијања осипа, може се јавити благо повишена  температура, бол у грлу, малаксалост. Тек са појавом карактеристичне оспе, можемо да поставимо дијагнозу јер су почетне промене дискретне. Она подразумева црвенило образа, то је  типичан знак, због чега се ова болест назива  још и „синдром ошамарених образа”. Јављају се ружичасте промене  на рукама, трупу и ногама које могу да добију сливен, мрежаст изглед, па се описују и  као “мрежасте чарапе”. Када се прошире, промене су  најгушће на рукама и на трупу. Трају шест, седам дана, могу да избледе,  нестану и да, ако се дете јаче узбуди,  изложи сунцу или топлоти, опет поцрвене.  Ово може да се дешава и наредних неколико недеља. Не ради се о враћању болести већ о њеном природном  току- објашњава др Гајски.

Вирус се преноси капљично попут респираторних инфекција. Сматра се да је имунитет који се стиче преболевањем доживотан, око  60 одсто одраслих има антитела.  Због тога је ово  превасходно болест деце. Најчешћа је у узрасту  између четири и 14 година, а инкубација је од четири дана до три недеље указује др Гајски.

– Код одраслих који нису преболели овај вирус, може да се јави упала зглобова која се манифестује  боловима и отоцима најчешће зглобова ручја, колена и скочних зглобова. Може доћи  до отежаног обављања свакодневних активности или хода. Ово стање је пролазно,  траје неколико дана или недеља, ретко  више месеци. Због тога  је ову инфекцију лакше преболети у дечијем узрасту. Код деце је клиничка слика блага, блажа него код осталих вирусних осипних  болести. Оспа углавном не сврби, пролази спонтано, а компликације су веома ретке.  Лично у претходне две године нисам у ординацији  видела ову вирусну инфекцију,  али сам се у протеклих недељу дана сусрела са четири случаја код деце вртићког узраста. Сви су били доброг општег стања и  без повишене температуре – наводи др Гајски.

 

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!