Од Адађа до савременог плеса на Завршном концерту Балетске школе

Полазници Балетске школе Нови сад, издвојеног одељења у Кикинди, приказали су вечерас, на великом годишњем концерту, сав свој таленат и труд уложен у току управо завршене школске године. На сцени Народног позоришта наступиле су балерине и један балетан, од припремног до четвртог разреда, у задатим, али и кореографијама које су сами осмислили.

– Ово је концерт матураната и увек буде и ауторски јер деца и сама смишљају кореографије.Основну балетску школу завршавају четири ученице, оне су сад шести и седми разред основне школе. Та деца нам се увек враћају док су у Кикинди и наступају са нама, тако је и вечерас. Наши полазници се не школују да обавезно играју на сцени, ми их школујемо и као публику и као људе који ће ценити уметност – рекла је Ингрида Војводић Црномарковић, наставница класичног балета у Балетској школи.

Балетска школа у Новом Саду ове године прославља седам деценија постојања, а издвојено одељење у Кикинди постоји 25 година. Више од стотину деце изашло је из кикиндске школе. Једини дечак тренутно је Андреј Глигорин и он је, за четвртину века постојања балета у Кикинди, тек трећи балетан.

Завршни концерт отворио је Адађo, а у финалу се играо валцер. У међувремену, било је тарантеле, варијација из балета и савремене музике јер се у Школи похађају и часови савремних игара. Играчи на сцени поделили су радост коју им доноси ова уметност са публиком, која их је награђивала овацијама.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!