27 септембра, 2023

Српска православна црква слави Петровдан

Српска православна црква слави Петровдан, празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу. Овим даном завршава се и петровски пост који је ове године трајао три седмице и један дан. Око овог празника дозревају „петроваче“, стара, аутохтона сорта раних јабука од којих мајке с децом праве петровдански колач.

Свети апостол Петар био је рибар по имену Симеон. Када је пошао за Господом, добио је име Петар. Први од ученика јасно је изразио веру у Исуса.

После силаска Светога Духа, као проповедник Јеванђеља, после само једне беседе у Јерусалиму, обратио је у веру око три хиљаде душа. Проповедао је Јеванђеље по Палестини и Малој Азији, по Илирику и Италији.

Чинио је моћна чудеса. По заповести цара Нерона, осуђен је на смрт. Сматрајући да је недостојан да умре као син Божији, тражио је да га разапну наопако.

Свети апостол Павле, рођен је као Савле, из Тарса. Био је фарисеј и гонитељ хришћанства. Када му се на путу за Дамаск јавио Господ, чудесно се преобратио. На крштењу, добио је име Павле, и постао апостол.

Проповедао је од граница Арабије до Шпаније, међу Јеврејима и међу незнабошцима. Посечен је у Риму, у време цара Нерона, кад и апостол Петар.

Обичаји и веровања

Празновање Петровдана започиње вече пре, када се пале лиле, буктиње од младе коре дивље трешње или брезе. Пале се на местима где се народ окупља, на трговима и раскршћима, симболишући некадашње прогоне хришћана. На тај начин, призива се добро здравље стоке и благостање у домаћинству.

На Петровдан се не иде у поље, не прежу се коњи, не почињу тешки пољопривредни радови.

Верује се да, од нове године до данас не би требало јести јабуке. Око овог празника дозревају „петроваче“, стара, аутохтона сорта раних јабука од којих мајке с децом праве петровдански колач.

Петровдан је слава пекара и рибара, али и слава многобројних породица, чести су и вашари на данашњи дан. По народном веровању, Свети Петар је са Светим Савом заменио вериге, па се зато дешава да су на Савиндан дани топли, а око Петровдана свежи.

(РТС)

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!