30 новембра, 2023

Мир радује свет душа

Драгољуб Бадрљица, професор у пензији, велики део живота посветио је да забележи хронику Мокрина. Део његових истраживања представљен је у Народном музеју у оквиру предавања „Славним Мокринчанима у част“.

 

-Идеја је да охрабрим и укажем да имамо славних људи. Представио сам Мирослава Антића, Радивоја Рашу Попова, професора др Радована Попова, примаријуса др Радована Вртпирашког, професора др Светозара Степанчева и др Душан Попова – истакао је Бадрљица. – Размишљао сам како да од ових славних имена  направим реченицу која ће бити сврсисходна. Тако сам дошао до наслова „Мир радује свет душа”.

Бадрљица је подсетио и да је Светозар Степанчев био такозвани „песник Америке“. Рођен је у Мокрину 1915. године, а преминуо је у 103. години у Њујорку. Открио је и да је његова супруга 2002. године посетила Степанчева од ког је добила његову преписку са Васком Попом и Браном Петровићем.

-Др Душан Попов био је 12 година секретар Матице српске и написао је чудо у светским размерама. Направио је енциклопедију, 31 том Новог Сада. Мој списак има више од 25 страница на којем су само имена знаменитих људи и ово је начин да охрабрујем све људе да истражују своје људе – закључио је Бадрљица.

Овом приликом сваки од знаменитих Мокринчана представљен је кроз 20 фотографија од детињства до краја живота. Угођај су употпунили Љиљана Сивчев која је извела композиције на клавиру и Владимир Ковачевић на клавијатури.  Предавање је организовано и 19. јуна у Мокрину у оквиру Недеље културе.

 

 

не, не , не!!!!!!