21 септембра, 2023

Шетња оболелих од мултипле склерозе у знаку апела: нису препознати као инвалиди

“Сваки корак је победа“ мото је овогодишње шетње која је данас одржана на Старом језеру у организацији Удружења мултипле склерозе у Кикинди поводом Светског дана борбе против МС-а, 30. маја.

– Ове године нам је важно да покажемо да постоји и невидљиви инвалидитет, то је тема овог догађаја – рекла је Бранкица Мишков, председница Удружења. – Највећи проблем наших чланова је социјални статус. Деведесед одсто оболелих не може себи да приушти лекове, витамине и боравак у бањи, што нам је потребно да бисмо могли боље да функционишемо. Рецимо, јако тешко добијамо туђу негу и помоћ и ту би решење било промена услова у правилнику.

Бранкица Мишков додаје да су многи оболели способни за рад на неким пословима, али им се таква прилика не пружа.

Јасна Бранчић каже да је прве симптоме ове болести имала пре 23 године, али да јој је МС дијагностификован тек деценију касније. Данас је дијагностика боља, као и лечење, објашњава. Постоје лекови који заустављају болест и, у врло ретким случајевима, помажу и да се стање побољша, наводи Бранчићева, која је председница Друштва мултипле склерозе Војводине.

– МС је врло непредвидива, не зна се када, где, у ком интензитету и на колико дуго ће нас онеспособити. Некада има невидљиво лице и то је проблем јер оболели нису препознати у мери у којој је то случај са људима који имају масовније заступљен инвалидитет. Зато са ресорним Министарством покушавамо да дођемо до решења. Успели смо да  повећамо број помагала за инкотиненцију, али, рецимо, ролатор ходалицу ниједан инвалид не може да добије о трошку Фонда за здравствено осигурање – каже Јасна Бранчић.

У Војводини постоји 14 удружења са око хиљаду чланова, међутим, процењује се да је број оболелих далеко већи. У свету са овом болешћу живи око два и по милиона људи, рекла је Бранчићева.

Данас су у Кикинди шетали пријатељи из удружења из Бора, Ваљева и многих градова у Војводини. За све њих вечерас, у Омладинском насељу, од 20 сати,  хуманитарни концерт ће одржати кикиндске групе „Догма“ и „Антидепресив“.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!